Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Loni klesla kupní síla u 70 procent Čechů

Loni klesla kupní síla u 70 procent Čechů

Finance.cz, 2010-11-26 08:03:14

V průběhu loňského roku klesla u 70 procent Čechů reálná kupní síla. Zaznělo to na semináři Českého statistického úřadu. Tento trend, pokud by pokračoval, může mít negativní ekonomické i sociální důsledky a může mít vliv i na státní rozpočet, upozornil Dalibor Holý z ČSÚ. Běžnou spotřebu totiž daleko více táhnou právě ty domácnosti, u kterých reálná kupní síla klesla.

Krize se v uplynulých dvou letech zvláště těžce odrazila na trhu práce. Podle analýzy provedené Kateřinou Duspivovou ze společnosti Trexima, která spravuje pro ministerstvo práce a sociálních věcí sběr dat o mzdách, do roku 2008 zaměstnanost rostla. Loni ovšem přišel prudký propad a zaměstnanost klesla v podnicích s deseti a více zaměstnanci o 9,2 procenta. Během roku odešla z firem v podnikatelské sféře téměř třetina zaměstnanců, nově přijatý byl až každý pátý zaměstnanec. Současně bylo zrušeno každé šesté pracovní místo, nově ale vzniklo jen každé 15. pracovní místo.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 26.11.2010

08:00 - V soutěži Českých 100 nejlepších letos zvítězila Škoda AutoTa tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ, která letos skončila na druhém místě.

11:58 - Klaus podepsal novelu omezující státní podporu stavebního spořeníStátní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak bude zdaňovat 50 procenty.

09:06 - Země eurozóny tlačí na Portugalsko, aby požádalo o pomocNapsal to dnes list Financial Tmes Deutschland s odkazem na nejmenované vládní zdroje.

Reklama
   
Slovnik.finance.cz

Zobrazit další slova
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz