Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Dluhopisy lámou rekordy, dluhová nákaza prý může zasáhnout i Francii

Dluhopisy lámou rekordy, dluhová nákaza prý může zasáhnout i Francii

Finance.cz, 2010-11-26 10:38:59

Výnosy z dluhopisů některých zemí eurozóny ve čtvrtek dosáhly nových maxim. To znamená, že financování jejich státního dluhu stále zdražuje. Ekonomové podle deníku Financial Times dokonce začínají spekulovat o tom, kdy se dluhová nákaza rozšíří do Francie a možná i do Nizozemska.

Výnosy desetiletých dluhopisů v případě Irska dosáhly devíti procent a u Portugalska sedmi procent. To je také jeden z důvodů, proč některé země tlačí na Lisabon, aby neváhal a požádal eurozónu a Mezinárodní měnový fond o pomoc. "Lesní požár je velmi těžké uhasit. Nákaza si případně může proklestit cestu až do Francie. Trhy jsou velmi nervózní," řekl FT ekonom ze společnosti Icap Don Smith.

Čtvrteční paniku na trzích nejspíš způsobila slova guvernéra německé centrální banky a člena bankovní rady Evropské centrální banky Axela Webera na večeři, která se konala na německé ambasádě v Paříži. Podle něj by unie mohla navýšit finanční prostředky v záchranném fondu eurozóny. Spolu se zapojením MMF a nákupního programu pro dluhopisy od ECB by celková pomoc mohla dosáhnout až 925 miliard eur. Nyní činí celková pomoc 750 miliard eur, z čehož 440 miliard eur tvoří záchranný fond eurozóny.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 26.11.2010

08:00 - V soutěži Českých 100 nejlepších letos zvítězila Škoda AutoTa tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ, která letos skončila na druhém místě.

11:58 - Klaus podepsal novelu omezující státní podporu stavebního spořeníStátní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak bude zdaňovat 50 procenty.

09:06 - Země eurozóny tlačí na Portugalsko, aby požádalo o pomocNapsal to dnes list Financial Tmes Deutschland s odkazem na nejmenované vládní zdroje.

Reklama
   
Firmy - zajímavé odkazy

Zobrazit další obsah
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz