Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Brusel schválil nový rozpočet, EU se možná vyhne provizoriu

Brusel schválil nový rozpočet, EU se možná vyhne provizoriu

Finance.cz, 2010-11-26 14:17:14

Evropská komise dnes schválila nový návrh rozpočtu pro příští rok. Ten Evropské unii dává naději, že se v příštím roce vyhne rozpočtovému provizoriu, které hrozí po nedávném krachu jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU. Nový rozpočet počítá s růstem výdajů o 2,9 procenta, což byl požadavek národních vlád, přestože poslanci původně usilovali o šestiprocentní růst.

Komise vypracovala nový návrh v rekordním čase, protože rozhovory zkrachovaly teprve 15. listopadu. Původně se očekávalo, že by se nový návrh rozpočtu mohl objevit až na jaře příštího roku. "Je to nová příležitost dosáhnout dohody před koncem roku, aby Evropská unie měla rozpočet od 1. ledna 2011," uvedl šéf Evropské komise José Barroso v dopise šéfovi Evropského parlamentu Jerzymu Buzkovi a belgickému premiérovi Yvesu Letermovi, jehož země unii v současnosti předsedá.

Europoslanci podle informací ČTK již stanovili termín hlasování o rozpočtu na 15. prosince ve Štrasburku. Konečné rozhodnutí, zda se bude hlasovat, ale padne již 9. prosince. Do té doby se musí ovšem dohodnout členské státy s europoslanci.

Parlament si ovšem klade tři podmínky pro schválení rozpočtu, které některé země dosud odmítaly. První z nich se týká uvolňování mimořádných rozpočtových výdajů. Druhou podmínkou je, aby Evropská komise předložila návrh, který by řešil otázku vlastních zdrojů unijního rozpočtu. Poslední podmínkou parlamentu je účast na jednáních o dlouhodobém unijním rozpočtu pro léta 2014 až 2020, jehož návrh Evropská komise zveřejní v létě příštího roku.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 26.11.2010

08:00 - V soutěži Českých 100 nejlepších letos zvítězila Škoda AutoTa tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ, která letos skončila na druhém místě.

11:58 - Klaus podepsal novelu omezující státní podporu stavebního spořeníStátní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak bude zdaňovat 50 procenty.

09:06 - Země eurozóny tlačí na Portugalsko, aby požádalo o pomocNapsal to dnes list Financial Tmes Deutschland s odkazem na nejmenované vládní zdroje.

Reklama
   
Články Firemnífinance.cz

Zobrazit další články
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz