Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Britové chtějí přiškrtit dotace pro nové členy EU včetně Česka

Britové chtějí přiškrtit dotace pro nové členy EU včetně Česka

Finance.cz, 2010-11-26 14:21:37

Velká Británie chce, aby byl dlouhodobý rozpočet Evropské unie pro roky 2014 až 2020 nižší o 250 miliard eur (asi 6,2 bilionu Kč) a nepřekročil jedno procento unijního hrubého domácího produktu. Uvedl to dnes týdeník European Voice. Pro Česko a další nové členské státy EU by to znamenalo výrazně nižší unijní dotace než v současnosti.

Současný dlouhodobý rozpočet pro roky 2007 až 2013, jímž se unie v současnosti řídí, počítal s výdaji ve výši 975 miliard eur, což je zhruba 1,13 procenta výkonu ekonomiky EU. Značná část těchto peněz přitom spadá do takzvané kohezní politiky, tedy do unijních dotací, které jsou určeny jen pro chudší regiony evropské sedmadvacítky. Tam přitom kromě Prahy spadá celé území České republiky.

Britové se chystají prosadit, aby největší úspory unie hledala právě v kohezní politice a naopak například podporu pro zemědělce udržela na současných úrovních. "Britský postoj, který by měl být zveřejněn během následujících týdnů, vyděsí země střední a východní Evropy. To jsou všechno země, kterým příliv dotací napomáhá k modernizaci a rovněž k podpoře hospodářského růstu," píše European Voice.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 26.11.2010

08:00 - V soutěži Českých 100 nejlepších letos zvítězila Škoda AutoTa tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ, která letos skončila na druhém místě.

11:58 - Klaus podepsal novelu omezující státní podporu stavebního spořeníStátní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak bude zdaňovat 50 procenty.

09:06 - Země eurozóny tlačí na Portugalsko, aby požádalo o pomocNapsal to dnes list Financial Tmes Deutschland s odkazem na nejmenované vládní zdroje.

Reklama
   
Firmy - zajímavé odkazy

Zobrazit další obsah
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz