Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Pomoc Irsku stačí, ale trh se chová iracionálně

Pomoc Irsku stačí, ale trh se chová iracionálně

Finance.cz, 2010-11-29 10:10:59

Finanční pomoc pro Irsko ve schválené výši 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč) je dostatečná. Řekla to dnes francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Finanční trhy se podle ní chovají iracionálně a situaci se státními dluhy v Evropě neberou v potaz tak, jak by měly.

"Ten rozsah (finanční pomoci) je dostatečný, protože Irsku umožní další tři roky fungovat," řekla ministryně ve vysílání rozhlasové stanice RTL. Obávat se podle ní není nutné ani rozšíření dluhové krize z Irska na další země v eurozóně. Trhy spekulují, že další na řadě bude Portugalsko a pak i Španělsko.

"Věřím, že portugalská vláda je schopna zavést důsledný plán (úsporných opatření)," řekla Lagardeová. Chybou je podle ní i to, když trhy oceňují španělský dluh na stejně rizikové úrovni, jako například dluh Pákistánu či Rumunska.

"Evropa je pro trhy obtížná na pochopení. Trhy někdy pracují iracionálně," řekla ministryně. Rázně však odmítla, že by se problémy nyní mohly přenést i na její zemi, tedy na Francii. "Říkat, že Francie je v ohrožení, je sice poutavé, v ekonomickém kontextu to ale podle mě není fér," dodala.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 29.11.2010

16:56 - RWE od ledna zvýší cenu plynu pro domácnosti o dvě procentaDalší plynárenské firmy Pražská plynárenská a E.ON chtějí ceny plynu pro první čtvrtletí 2011 zveřejnit ve středu.

14:49 - Kina letos do října utržila více peněz než za celý loňský rokPřitom rok 2009 byl z pohledu tržeb kin rekordní. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

08:01 - Irsku pomůže i Česko, zaručí se za 6,7 miliardy korunV případě, že by Irsko peníze nesplatilo, Česko by celou částku muselo zaplatit do rozpočtu EU.

Reklama
   
Články Studentskéfinance.cz

Zobrazit další články
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz