Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

České banky jsou i podle nových testů ČNB odolné vůči rizikům

České banky jsou i podle nových testů ČNB odolné vůči rizikům

Finance.cz, 2010-11-29 11:45:33

Tuzemské banky by podle aktuálních zátěžových testů České centrální banky nebyly ohroženy ani v případě vysoce nepravděpodobného nepříznivého scénáře. Ten kombinuje slabý vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a obnovenou nejistotu na finančních trzích vyvolanou problémy s financováním vládních dluhů. Ve všech scénářích možného vývoje by si tak bankovní sektor udržel kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty, což je minimum požadované centrální bankou.

V případě extrémně nepříznivého scénáře by se podle ČNB sice několik bank dostalo do situace, kdy by musely navýšit kapitál. "Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR do regulatorního minima osmi procent by banky ke konci testovaného období musely navýšit regulatorní kapitál o téměř 10,5 miliardy korun. Z hlediska velikosti sektoru se nejedná o natolik významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu bankovního sektoru," uvedla centrální banka.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 29.11.2010

16:56 - RWE od ledna zvýší cenu plynu pro domácnosti o dvě procentaDalší plynárenské firmy Pražská plynárenská a E.ON chtějí ceny plynu pro první čtvrtletí 2011 zveřejnit ve středu.

14:49 - Kina letos do října utržila více peněz než za celý loňský rokPřitom rok 2009 byl z pohledu tržeb kin rekordní. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

08:01 - Irsku pomůže i Česko, zaručí se za 6,7 miliardy korunV případě, že by Irsko peníze nesplatilo, Česko by celou částku muselo zaplatit do rozpočtu EU.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz