Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Fed odhaluje: V krizi byly bankám poskytnuty nouzové úvěry za 3,3 bilionu dolarů

Fed odhaluje: V krizi byly bankám poskytnuty nouzové úvěry za 3,3 bilionu dolarů

Finance.cz, 2010-12-02 09:18:01

Americká centrální banka (Fed) zveřejnila podrobnosti k nouzovým úvěrům, které v letech 2007 až 2009 poskytla finančním ústavům působícím na americkém trhu. Fed za tímto účelem použil speciální úvěrový program PDCF (Primary Dealer Credit Facility), z něhož bankám v průběhu krize půjčil až 3,3 bilionu dolarů (téměř 63 bilionů Kč). Zájem o úvěry mezi bankami prudce vzrostl po 15. září 2008, když vyhlásila bankrot investiční banka Lehman Brothers.

O částce 3,3 bilionu dolarů už se hovořilo dříve, nově se ale ve zprávě Fedu objevují podrobnosti k tomu, která banka si půjčila kolik, a také jak s nouzovým úvěrem naložila. Fed z programu PDCF poskytl více než 1300 nouzových úvěrů. Největší spousto spolkla britská banka Barclays, která si řekla až o 47,9 miliardy dolarů (asi 912 miliard Kč). Peníze z PDCF nejsou určeny pro banky samotné, nýbrž pro zajištění hladkého průběhu transakcí, které jdou přes účty bank.

Finanční krize posledních dvou let mimo jiné způsobila, že Fed poprvé od Velké hospodářské krize na začátku 30. let minulého století poskytl nouzové úvěry i finančním institucím, které nepřijímají vklady. Peníze tudíž mohly získat rovněž investiční banky a další ústavy, které investují peníze klientů.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 02.12.2010

12:35 - Nezaměstnanost ve Španělsku v listopadu opět vzrostlaPočet lidí, kteří jsou ve Španělsku registrování na úřadech práce jako nezaměstnaní, se v listopadu zvýšil o dalších 0,6 procenta a dosáhl 4,1 milionu.

08:36 - E.ON od ledna 2011 sníží cenu plynu o 4,7 procentaPro poslední čtvrtletí letošního roku společnost ceny nezměnila, od července zdražil E.ON plyn pro domácnosti průměrně o šest procent.

16:47 - Počet nových nezaměstnaných v USA minulý týden stouplPočet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden zvýšil o 26.000 na 436.000 osob.

Reklama
   
Slovnik.finance.cz

Zobrazit další slova
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz