Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Náklady na penzijní reformu se prý nebudou v EU počítat

Náklady na penzijní reformu se prý nebudou v EU počítat

Finance.cz, 2010-12-07 16:56:17

Evropská komise chce povolit zemím Evropské unie, aby si mohly odečíst z vlastního rozpočtu náklady na penzijní reformu. Původně mělo být odečítání jen částečné, což se nelíbilo novým členským států EU, které již reformy provádějí, nebo je plánují. Se současným návrhem jsou Češi spokojeni. Novinářům to dnes po jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl český ministr financí Miroslav Kalousek.

"Komise předložila kompromisní návrh, který plně vyhovuje záměrům České republiky. Upozorňoval jsem spíše na metodický než na finanční problém. Pokud použijeme pro účely penzijní reformy mimořádné a neopakovatelné příjmy prodejem některých aktiv, tak nezvýšíme dluh ani o korunu, nicméně v metodice ESA 95 se nám to započítá jako dluh," uvedl Kalousek.

Kdyby chtěl stát hypoteticky na financování důchodové reformy v současnosti využít dividendy energetické společnosti ČEZ, nemůže je započítat mezi příjmy, ale musí je naopak započítat mezi výdaje. To by ovšem zvýšilo rozpočtový schodek ČR a země by se tak mohla teoreticky ocitnout blíž k porušení unijních rozpočtových pravidel.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 07.12.2010

16:56 - Náklady na penzijní reformu se prý nebudou v EU počítatEvropská komise umožní odečíst z rozpočtu náklady důchodové reformy, Česko je pro.

08:19 - Google prodává digitální knihyNový internetový obchod Google eBooks nabízí tři miliony titulů.

08:14 - Stříbro: Cena po 30 letech nad 30 dolaryK růstu jí pomáhá především silná investiční poptávka a také příznivá nálada na trzích drahých kovů.

Reklama
   
Poradna finance.cz

Zobrazit další dotazy
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz