Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Evropští činitelé uvažují o změně fungování záchranného fondu

Evropští činitelé uvažují o změně fungování záchranného fondu

Finance.cz, 2010-12-13 12:45:27

Evropští činitelé zvažují nová opatření, která by umožnila změnit fungování záchranného fondu pro eurozónu. Informuje o tom dnešní vydání listu Financial Times (FT). Záchranný fond pro eurozónu má ve formě úvěrů a garancí za ně k dispozici 440 miliard eur (asi 11 bilionů Kč) a je součástí širšího záchranného fondu pro Evropskou unii v objemu 750 miliard eur (asi 18,9 bilionu Kč).

Jeden z návrhů předpokládá, že fond by mohl odkupovat i státní dluhopisy zadlužených vlád. Zdroje FT uvedly, že pokud by se navrhované změny podařilo schválit, pak by bylo mnohem snazší pomáhat zemím, které se dostanou do problémů. Některé země by se tak nemusely uchylovat k záchraně se vším, co k ní patří.

Nákup dluhopisů zadlužených zemí, které si těžko obstarávají peníze na trhu, v eurozóně provádí jen Evropská centrální banka (ECB). Je to ale politika, která se ukázala jako kontroverzní, píše list. Nákupem dluhopisů zadlužených vlád ECB daným zemím pomáhá snižovat náklady na obsluhu dluhu. Příliš zadlužené země totiž mohou získat peníze volně na trhu zpravidla za málo výhodných podmínek.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 13.12.2010

14:19 - MF chce zlepšit finanční vzdělání obyvatel, je velmi nízkéMinistr financí Miroslav Kalousek chce ve snaze posílit finanční vzdělávání v Česku předložit vládě výsledky komplexního průzkumu finanční gramotnosti v ČR.

13:24 - Ceny pohonných hmot dál rostou, benzin nejdražší za pět letCeny pohonných hmot u čerpacích stanic nadále pokračují ve strmém růstu.

16:25 - Hrubá střední mzda v podnikatelské sféře vzrostla na 21.675 KčHrubá střední mzda v podnikatelské sféře se od prvního do konce třetího čtvrtletí 2010 v Česku meziročně zvýšila o 1,7 procenta na 21.675 korun.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz