Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Švédská centrální banka letos počtvrté zvýšila úrokové sazby

Švédská centrální banka letos počtvrté zvýšila úrokové sazby

Finance.cz, 2010-12-15 11:56:27

Švédská centrální banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Banka se nyní snaží ochladit rekordní tempo ekonomického růstu a v letošním roce zvýšila svou sazbu na krátkodobé úvěry již počtvrté.

Švédská ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o 6,9 procenta. Byl to nejrychlejší růst od roku 1970, kdy se ve Švédsku začaly zveřejňovat srovnatelné údaje. Švédsko těží zejména ze silného oživení světového obchodu a z poptávky na rozvojových trzích. Domácí poptávku mezitím podporuje předešlé snížení daní a nižší úrokové sazby.

Banka uvedla, že ekonomika nyní pokračuje v růstu rekordními tempy. Svůj dosavadní odhad růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zvýšila na 4,4 procenta z dosavadní předpovědi 3,8 procenta. Pro letošní rok banka čeká růst HDP o 5,5 procenta.

Centrální banka také uvedla, že dosavadní předpokládané tempo zvyšování úroků zůstane nezměněno. Znamená to zřejmě, že banka bude mírně zvyšovat úroky na každém příštím zasedání a v dubnu by tak základní sazba měla podle ekonomů činit 1,75 procenta.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 15.12.2010

12:37 - ČR je v EU až 17. nejbohatší zemí - podle HDP na hlavuSlovensku patří až 20. příčka. Ukázala to dnešní studie Eurostatu. Žebříčku vévodí jasně Lucembursko.

09:36 - Státní dluh ke konci září stoupl na téměř 1,4 bilionu KčStátní dluh ČR se od počátku roku do konce září zvýšil o téměř 207 miliard korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 132.000 korun.

10:48 - Ceny v průmyslu v listopadu rostly nejrychleji za 25 měsícůCeny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily tempo růstu meziročně na 2,7 procenta po říjnovém růstu o 2,6 procenta.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz