Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Británie může na pomoci Irsku vydělat až 440 milionů liber

Británie může na pomoci Irsku vydělat až 440 milionů liber

Finance.cz, 2010-12-16 07:41:25

Nouzový úvěr, který Velká Británie už dříve nabídla zadluženému Irsku, nezhorší její fiskální problémy. Ministr financí George Osborne dnes naopak řekl, že pokud Irsko bude čerpat celou nabízenou částku, Británie může na pomoci Irsku vydělat až 440 milionů liber (skoro 13 miliard Kč). Budou to peníze, které Irsko Británii zaplatí na úrocích a dalších poplatcích.

Britové Irsku nabídli půjčku zhruba 3,25 miliardy liber, která je součástí příspěvku v objemu sedmi miliard liber (více než 206 miliard Kč) k mezinárodní pomoci Irsku.

"Pokud bude Irsko čerpat celou půjčku, kterou má k dispozici, a vrátí ji s předpokládaným úrokem, pak nám na úrocích a poplatcích zaplatí zhruba 440 milionů liber," řekl podle agentury Reuters Osborne. Ministr dodal, že podrobnosti půjčky už byly schváleny a podle názoru ministerstva to mohou být dobře investované peníze.

Irsko je pro Británii hlavním obchodním partnerem. Británie je sice v Evropské unii, ale není členem eurozóny. Irský parlament dnes schválil přijetí půjčky v objemu 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč), kterou zemi slíbila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Na EU a MMF připadá 67,5 miliardy eur, zbylých 17,5 miliardy eur si Irsko zajistí samo z vlastního rozpočtu.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 16.12.2010

10:36 - Polovina akciových společností v ČR má utajeného vlastníkaTo skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy agentury České kapitálové informační agentury.

14:15 - Prodej aut v Německu příští rok vzroste o 6 %Německý automobilový trh by měl podle německého svazu dovozců aut v příštím roce opět růst. Letos má trh naopak klesnout o 23 procent.

11:39 - Třináctý plat dostane 18 % lidí, loni to byla pětinaVyplývá to z platového průzkumu Platy.cz, který uskutečnila společnost Profesia.

Reklama
   
Slovnik.finance.cz

Zobrazit další slova
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz