Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v banky

Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v banky

Finance.cz, 2010-12-17 11:17:49

Spořitelní a úvěrní družstva by v budoucnu mohla požádat o bankovní licenci, která by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám. Musela by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna to dnes schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Návrh na zápis změny formy kampeliček na akciovou společnost by měl být podle úpravy možný až poté, co Česká národní banka udělí licenci i souhlas ze změnou. Po zápisu změny do obchodního rejstříku budou moci kampeličky začít podle licence podnikat.

Vládní návrh má zlepšit fungování finančního trhu i spolupráci mezi dohledovými orgány v rámci Evropské unie. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že novelu pokládá za přínos k ochraně spotřebitele i k jistotě regulátora, tedy centrální banky.

Banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníci s cennými papíry budou muset podle novely posílit kontrolní systémy. Jedním z takových opatření bude vytvoření takzvaného výboru pro odměňování. Ten stanoví pravidla pro přidělení odměn, která se budou vztahovat na osoby ovlivňující rizikový profil finanční instituce.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 17.12.2010

09:41 - Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů na Baa1Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout.

11:17 - Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v bankyMusely by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna to dnes schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu.

08:20 - Američanům zůstanou nižší sazby daně z příjmu i po Novém roceAmerická Sněmovna reprezentantů dnes schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace.

Reklama
   
Zajímavá témata štítků

Zobrazit další témata štítků
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz