Ve Škodě Auto vzrostou příplatky za noční práci a odstupné

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. března (ČTK) - Zaměstnanci automobilky Škoda Auto dostanou vyšší příplatky za práci v noci a vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů. Firma jim také zvýší půjčky na pořízení bydlení. Při dnešním pátém kole jednání o růstu mezd se na tom shodla firma s odbory, sdělila ČTK automobilka. Firma také odborům předložila další návrh nového mzdového systému.

 

Odbory, které jsou na podporu svých požadavků na růst mezd připraveny uspořádat i stávku, se k dnešnímu kolu vyjednávání nevyjádřily. Sdělily, že jej budou komentovat na tiskové konferenci ve středu. Na příští týden odbory chystají informační mítinky, kterými omezí výrobu v podniku.

 

"Na dnešním kole jsme odborům představili další kompromisní návrh nového mzdového systému. Výsledkem je podle mě pozitivní posun v jednání," uvedl personální ředitel automobilky Martin Jahn. Chystané odborářské mítinky Jahn nepovažujeme za nátlakovou akci. "Především kvůli našim zákazníkům věříme, že nedojde k výpadkům výroby, které by způsobily omezení produkce," řekl.

 

Podle dnešní dohody by se měly příplatky za práci v noci zvýšit ze současných 14 na 20 korun na hodinu. Odstupné se navýší až na 12 průměrných měsíčních platů. Na toto nejvyšší odstupné budou mít nárok ti lidé, kteří ve společnosti pracovali alespoň 30 let. Půjčka na bydlení se zvýší z 225.000 korun na 300.000 Kč. Půjčku budou lidé splácet deset let a celkově zaplatí 7000 korun navíc.

 

Příští kolo kolektivního vyjednávání se uskuteční 26. března a bude se na něm jednat o navýšení jednotlivých složek mzdy.

 

Konkrétní návrhy mezd si obě strany poprvé představily 8. února. Firma navrhla zvýšit všem zaměstnancům tarifní mzdy v průměru o 6,1 procenta v období od 1. dubna 2007 do 31. března 2009. Odbory požadují pouze jednoroční dohodu do 31. března 2008 a zvýšení tarifů v průměru o 17 procent. Společně s dalšími požadavky odborů by to znamenalo nárůst celkového objemu mezd o 24 procent.

 

Firma případné navýšení svých mzdových návrhů podmiňuje ochotou odborů přijmout nový mzdový model, který by měl posílit pohyblivé složky mzdy. Nový model se odborářům nelíbí, protože údajně nepřináší zajištěný růst mezd všem zaměstnancům.

 

Bez zahrnutí platů managementu je dnes průměrná měsíční mzda v automobilce v rozmezí asi od 22.000 do 27.000 korun, průměrná mzda v Česku je kolem 20.000 korun. Počet zaměstnanců automobilky se loni meziročně zvýšil asi o 700 na 26.728.

 

Škoda Auto loni zvýšila prodeje o 11,7 procenta na téměř 550.000 vozů, a docílila tak svého rekordu. Čistý zisk podnik zvýšil o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK