Investiční potenciál Rumunska je obrovský

20.03.2007 | , Finance.cz
EU


V posledních pěti letech byly hospodářské výsledky Rumunska hodnoceny jako relativně úspěšné a ekonomika označena jako zdravější a výkonnější. I přesto však Rumunsko při porovnání s ekonomikami ostatních nových členských států Evropské unie výrazně zaostává.

Dne 1. ledna 2007 se zároveň s Bulharskem stalo členem Evropské unie také Rumunsko. Jelikož se jedná o zemi s obrovským investičním potenciálem, rozhodli jsme se pro vás o Rumunsku připravit přehled základních informací se zaměřením na nejdůležitější daně, trh práce či na způsoby podpory firem a podnikatelů.


Přehled základních daní

V rámci oživení podnikatelského prostředí a přilákání zahraničních investorů se Rumunsko rozhodlo razantně snížit své daně a zavést rovnou daň u daně z příjmů (16 %). Nejdůležitějšími daněmi je v Rumunsku daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, daň z přidané hodnoty (DPH), spotřební daň či sociální pojištění u zaměstnavatele a u zaměstnance. U daně z příjmů právnických osob byla výše v rámci rovné daně stanovena na 16 procent (stejně jako u daně z příjmů fyzických osob) a mezi odečitatelné položky v Rumunsku patří náklady na reklamu či odpisy. U sociální daně odvádí zaměstnavatel za svého zaměstnance celkem 35 procent, z čehož je 24,5 % na penze, 7 % na zdravotní fond a 35 % příspěvek na nezaměstnanost. Naopak zaměstnavatel odvádí sociální pojištění celkem ve výši 17 procent, kde je 9,5 % na penze, 6,5 % na zdravotní fond a 1 % příspěvek na nezaměstnanost. Zdanění úroků z vkladů bylo v Rumunsku stanoveno ve výši 10 procent a výše spotřebních daní se při porovnání s ostatními evropskými státy pohybuje na relativně nízké úrovni. Daň z přidané hodnoty je v Rumunsku ve dvou sazbách, a to 19 procent a 9 procent. Sníženou sazbu DPH je možné použít u zdravotnických potřeb (např. léky) či u kulturních akcí (např. vstupenky).
 

Tabulka: Základní daně v Rumunsku

Název Výše
Daň z příjmů právnických osob 16 %
Daň z příjmu fyzických osob 16 %
Daň z přidané hodnoty (DPH) 19 %, 9 %
Daň z úroků z vkladů 10 %
Sociální pojištění: zaměstnavatel 35 % (24,5 % na penze, 7 % zdravotní fond, 3,5 % příspěvek na nezaměstnanost)
Sociální pojištění: zaměstnanec 17 % (9,5 % na penze, 6,5 % zdravotní fond, 1 % příspěvek na nezaměstnanost)

 

Trh práce

Hlavní město: Bukurešť
Měna: Leu [RON]
Počet obyvatel: 21,7 mil.
Rozloha: 238.391 km2
HDP/obyvatele: 10.400 USD
I když průměrná měsíční mzda v Rumunsku činí 139 eur, u téměř tří čtvrtin Rumunů (60 %) nedosahuje mzda ani průměrné penze (45 eur). Minimální mzda v současné době činí 96 eur. Během posledních let byl v Rumunsku zjištěn největší a stále se zvětšující platový rozdíl především mezi občany velkých měst a venkova. Do důchodů odcházejí v Rumunsku muži ve věku 65 let a ženy ve věku 60 let. Průměrný počet hodin odpracovaných na plný úvazek je v Rumunsku ve výši 43,8 hodiny/týden a počet hodin na zkrácený úvazek činí týdně 21,8 hodiny. Podle statistik v Rumunsku na částečný pracovní úvazek pracuje jen 5,8 procent žen a 1,8 procent mužů.


Jak se v Rumunsku podniká

Vzhledem k tomu, že je v současné době při porovnání úrovně služeb v Rumunsku a u ostatních členských zemí Evropské unie stále patrná veliká propast, je Rumunsko zahraničními investory vnímáno jako velice atraktivní stát. Mezi činnosti s největším potenciálem patří v Rumunsku především služby v oblasti cestovního ruchu, investice v potravinářském a dřevozpracujícím průmyslu nebo v strojírenství, investice v sektoru služeb komunálních charakteru, investice v oblasti IT a software či investice v oblasti pohostinství nebo dopravy. V nejbližších letech se v Rumunsku očekává razantní zvýšení zájmu zahraničních investorů, rozvoj pojistného trhu, rozšíření a zkvalitnění služeb v oblasti cestovního ruchu či prudký růst rozvoje hypermarketů.

Zdroj: The Worldbank, EuroFirma

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát