Do kampeličky pro úvěr? Proč ne!

22.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kromě běžných účtů a termínovaných vkladů nabízejí družstevní záložny i úvěrové produkty. Na poli úvěrů ovšem panuje velká konkurence, a tak se záložny musí opravdu hodně snažit, aby svou nabídkou zaujaly. Přečtěte si, zda se jim to daří.

Téma týdne: Nebojme se družstevních záložen

Reklamní akce na různé tipy úvěrů a půjček na nás dnes útočí takřka ze všech stran. A není divu. Češi se totiž v posledních letech zbavili psychologických zábran, které vůči zadlužení měli. Oblibě úvěrů nahrávají i úrokové sazby, které jsou u nás ve srovnání se zbytkem Evropy na jedné z nejnižších úrovní. Zadlužení našich domácností tak začalo růst závratným tempem a vzhledem k tomu že před deseti lety bylo takřka nulové, dá se čekat, že zadlužovat se budeme i v příštích letech. Banky si tuto situaci uvědomují a snaží se pro sebe ukousnout co největší část z úvěrového koláče. V úvěrové nabídce jim konkurují více či méně seriozní splátkové společnosti , a také družstevní záložny.

V nabídce úvěrů kampeličky za bankami stále značně zaostávají

Ve včerejším článku jste se mohli dočíst, že běžné účty nabízí kampeličky takřka za babku. O úvěrech se to bohužel v žádném případě říci nedá. Do kampeličky tak nepůjdeme za nižším úrokem, který je na stejné a často i vyšší úrovni než srovnatelné úvěry u bank, ale spíše za nestandardní nabídkou. Té dominují úvěry pro podnikatele, spotřebitelské a kontokorentní úvěry. Naopak klasickou hypotéku byste v nabídce kampeliček hledali marně. Přitom hypotéky jsou nejen nejrychleji rostoucím úvěrovým produktem trhu, ale také tvoří více než 70 % všech poskytnutých úvěrů. Ale pojďme se na nabídku družstevních záložen podívat blíže:

  • FIO, družstevní záložna – hlavním úvěrem Fia je Úvěr na obchodování s cennými papíry. Principem úvěru na obchodování s cennými papíry je, že klient část své investice do akcií financuje z peněz půjčených od Fio, družstevní záložny a ručí za ně nakoupenými akciemi. Po prodeji cenných papírů klient splatí úvěr včetně úroku a ponechá si výnos. Úvěr lze čerpat pouze na vybrané nejlikvidnější akcie obchodované v prestižním segmentu SPAD na Burze cenných papírů Praha. Kromě tohoto úvěru nabízí podnikatelský a kontokorentní úvěr. Srovnání úroků a podmínek úvěrů naleznete tabulce níže.
  • WPB Capital, spořitelní družstvo – nejzajímavějším úvěrem z nabídky WPB je americká hypotéka Flexible. Jedná se o klasickou neúčelovou hypotéku, zajištěnou nemovitostí se zajímavou úrokovou sazbou. Jistým handicapem je minimální výše úvěru – 500.000 Kč. Kromě toho nabízí záložna ještě tři tipy úvěrů pro podnikatele – na rozjezd podnikání, na provozní činnost a na investice.
  • 1. TZ družstevní záložna – co do počtu nabízených úvěrů je tato záložna mezi ostatními kampeličkami na prvním místě. Z šesti nabízených úvěrů je zajímavý Úvěr na bytové účely. Ten je zajímavý jak  svou úrokovou sazbou, tak i širokým rozpětím. Půjčit si totiž můžete 50.000 až 6 milionů korun. V nabídce záložny najdete i různé varianty spotřebitelského úvěru či Podílový úvěr splatný do dvou let.
  • Peněžní dům, spořitelní družstvo – i tato kampelička má poměrně širokou nabídku úvěrů, a to k jak pro podnikatele tak i pro osobní klientelu. Svou úrokovou sazbou 6 % p.a. je zajímavý především Rychlo – úvěr. Ten je poskytován do maximální výše 20.000 korun. Kromě něj nabízí kampelička ještě dva tipy kontokorentního úvěru -  pro podnikatele a  pro fyzické osoby a dále krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé úvěry.

Tabulka: Srovnání úvěrů družstevních záložen 

Družstevní záložna Název úvěru Minimální výše úvěru Maximální výše úvěru Úroková sazba (% p.a.)
FIO, družstevní záložna Úvěr na obchodování s cennými papíry - až 85% nákupu akcií 7,95 - 11,95
Podnikatelský úvěr 1.000.000 Kč 60.000.000 Kč od 10,70
Kontokorentní úvěr - 50.000 Kč 9,95 - 15,95
WPB Capital, spořitelní družstvo Americká hypotéka Flexible 500.000 Kč - Od 9,00
Úvěr start podnikání 500.000 Kč - Od 10,00
Úvěr provoz 500.000 Kč - Od 9,00
Investiční úvěr 500.000 Kč - Od 9,00
1. TZ družstevní záložna Úvěr na bytové účely 50.000 Kč 6.000.000 Kč 5,00 - 9,00
Spotřebitelský úvěr 5.000 Kč 50.000 Kč 10,00 - 15,00
Překlenovací úvěr 50.000 Kč 6.000.000 Kč 9,00 - 15,00
Peněžní dům, spořitelní družstvo Rychlo - úvěr - 20.000 Kč 6,00
Kontokorentní úvěr - 100.000 Kč 16,00

 

Závěr: Družstevní záložny nabízíúvěry jež spíše než svými úrokovými sazbami zaujmou svou variabilitou a individuálním přístupem. Tvoří tak alternativu k úvěrům nabízeným našimi bankami. Důležitý je rovněž fakt, že při posuzování žádosti o úvěr bude často kampelička ke svému členu vstřícnější než banka ke svému klientovi.

Družstevní záložnyPokud vás zajímá historiesoučasnost družstevních záložen, jak se stát členem záložny, jaké běžné účty kampeličky nabízejí a zda jsou pro vás výhodné, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ