Víte, který typ platební karty používáte?

27.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Počty lidí vlastnících některou z platebních karet každým rokem prudce stoupají. I přesto je však v Česku informovanost o výhodách a možnostech použití jednotlivých druhů platební karet při porovnání s vyspělými státy světa poměrně nízká. Pokud patříte do této skupiny a chtěli byste to změnit, doporučujeme vám pozorně si přečíst tento článek.

Téma týdne: Plastové peníze

Platební kartou je označována malá plastová kartička, která obsahuje údaje identifikující jejího majitele. Mezi údaje, které může karta obsahovat, patří jméno a příjmení, fotografie, podpis, magnetický proužek, čip či otisk palce. Tato platební karta je nejčastěji používána při autorizaci držitele karty ke vstupu či při úhradě zboží nebo služeb.

 
Druhy platebních karet
 
Platební karty je možné rozdělit na základě mnoha různých hledisek, kterými jsou nejčastěji způsob zúčtování, způsob provedení, vydávající asociace, použitelnost či technologie. Při základním rozdělení platebních karet se jako kriterium používá způsob účtování, podle kterého je možné karty rozdělit na debetní, kreditní, charge karty a na úvěrové karty.
 
Debetní karta
Tato karta je určena pro platbu u obchodníka nebo pro výběr u bankomatu. Ke zúčtování po provedení transakce u debetní karty nemusí docházet hned ale může to trvat až týden. Příslušnou částku následně odebere banka z účtu klienta.
 
Kreditní karta
Prostřednictvím kreditní karty je možné nakupovat zboží či služby na úvěr. Tento úvěr je klientem čerpán prostřednictvím revolvingového (opakujícího se) úvěrového limitu, který je obnoven automaticky vždy po splacení dlužné částky. Ke zúčtování zde dochází po době stanovené bankou. Výhodou kreditní karty je tzv. bezúročné období, díky kterému nemusí klienti při splacení dlužné částky v termínu platit žádný úrok.
 
Charge karta
Tento typ platební karty funguje podobně jako kreditní karta. Rozdíl je pouze v tom, že nákup probíhá bez úvěru, že se při zúčtování, které je stanovené k určitému datu, musí splatit jednorázově celá částka a že není z čerpané částky účtován žádný úrok.
 
Úvěrová karta
Jsou to kreditní karty, které však nevydávají bankovní ale pouze nebankovní instituce. Svou funkcí jsou úvěrové karty podobné kreditním kartám s tím rozdílem, že nepoužívají tzv. bezúročné období.

Na základě členění platebních karet podle asociace, která kartu vydává, patří mezi nejznámější karetní společnosti Eurocard / Mastercard, Maestro a VISA. Mezi další společnosti, které také emitují platební karty, patří American Express, Japan Credit Bureau či Diners´ Club International.
 

Graf: Podíl společností na trhu vydaných platebních karet [2006]

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty (SBK)

 
Technologie výroby

Během života platebních karet docházelo k neustálému vývoji technologie výroby. Platební karty jsou v současné době vyráběny na základě třech technologií, kterými jsou karta s magnetickým proužkem, karta s čipem a hybridní karta.

Karta s magnetickým proužkem
Na této kartě je umístěn magnetický proužek, který slouží jako médium pro zaznamenání identifikačních údajů prováděných elektronických transakcí. Magnetický proužek je složen ze tří stop, u kterých je detailně stanovena struktura dat a účel použití (např. jedná-li se o vnitrostátní, mezinárodní off-line či o on-line transakci).

Karta s čipem
U této karty informace vyžadované k ověření osobního kódu klienta obsahuje zabudovaný mikroprocesor. V současné době sice existuje málo obchodních míst, kde je možné kartou s čipem platit, ale na druhou stranu je tento způsob platby oproti ostatním způsobům mnohem bezpečnější.

Hybridní karta
Tato karta obsahuje jak čip, tak i magnetický proužek. Z toho vyplývá, že je hybridní karta ze všech výše zmíněných karet nejbezpečnější a je možné ji použít na všech obchodních místech. Dá se předpokládat, že pokud nebude objevena nová výhodnější technologie, bude v budoucnu většina karet vydávána jako hybridní.
 

Tabulka: Počet vydaných karet v roce 2006

Karty Počet
Tuzemské karty 394.811
Mezinárodní karty 7.470.416
Debetní karty 6.603.621
Kreditní karty 885.266
Charge karty 376.340
Karty čipové a hybridní 3.488.627
Vydané karty celkem 7.865.227

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty (SBK)

 

Platební kartyPokud vás zajímá, jaké jsou druhy a technologie platebních karet, jejich použití, s nimi spojené poplatky nebo jak řešit případné problémy s platební kartou, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ