MPSV: Bulhaři a Rumuni český trh práce po vstupu do EU nezahltili

30.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Bulhaři a Rumuni, kteří se od letošního ledna mohou jako občané EU ucházet o práci v Česku bez větších překážek, v prvních měsících zdejší pracovní trh nezahltili. Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v domácích podnicích přibylo do konce února 170 Bulharů a 330 Rumunů. Celkem tak v ČR působí legálně zhruba 2100 Bulharů a 1600 Rumunů.

České firmy příchod významnějšího počtu zaměstnanců z Bulharska či Rumunska nezaznamenaly, přestože se stále potýkají s nedostatkem především nekvalifikovaných pracovních sil a zaměstnanců se vzděláním technického zaměření, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Nedostatek lidí je podle něj citelný především ve stavebnictví a strojírenském průmyslu. Problémem je prý podobně jako v ČR nízká mobilita pracovní síly, respektive neochota stěhovat se za prací.

"Zatím se zaměstnávání uchazečů z nových zemí EU teprve rozebíhá, probíhá nábor. Potvrdilo se, že tito uchazeči jsou ochotni pracovat na pozicích, které nevyžadují zvláštní kvalifikaci," uvedla Jana Ženčová z personální agentury Trenkwalde Kappa People. Půjde podle ní o méně kvalifikované pozice, dělnické profese a manuální práci. "Do konce roku plánujeme umístění Bulharů v řádů stovek. Počet umístěných uchazečů také závisí na domácí poptávce," dodala.

O práci v ČR mají podle Ženčové zájem spíše Bulhaři. Důvodem může být to, že v Rumunsku je vyšší mzdová úroveň než v Bulharsku. Rumunsko momentálně zaznamenává vstup zahraničních investorů, takže Rumuni nacházejí pracovní příležitosti ve své zemi. V očích Bulharů je Česko vyspělou zemí na úrovni vyspělých západních států, takže jsou ochotni se sem i přestěhovat za prací, dokonce se i natrvalo usadit, založit rodinu, naučit se jazyk a získat stálé zaměstnání, podotkla.

Bulhaři mají zájem o různorodé obory, hlavním motivem je ale výše platu, upozornila Ženčová. Uchazeči o práci vědí o tom, že zde existuje určitá jazyková bariéra, a jsou smířeni s tím, že budou pracovat na méně kvalifikovaných pozicích, které nevyžadují perfektní češtinu. Uchazeči se prý rekrutují z profesí od šičky až po pilota vojenských stíhaček. Zájemci jsou většinou muži, často se objevují páry, poznamenala.

Pracovní síly chybí v tuzemsku podle odborníků v dělnických profesích, tradičně též ve stavebnictví. Absentují prý někteří řemeslníci a také absolventi středních průmyslových i technických vysokých škol. Některá odvětví pociťují nedostatek IT specialistů, časem poroste poptávka také po lékařích a zdravotnickém personálu.

Bulharsko a Rumunsko rozšířilo evropskou pětadvacítku v lednu 2007. Trh práce jim z členských států uvolnilo Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Polsko a Slovensko. Česko si ponechalo možnost přijmout v případě ohrožení pracovního trhu ochranná opatření. Omezení hodlalo zavést i Dánsko, Irsko, Lucembursko, Španělsko a Británie.

Přístup na pracovní trhy ve většině starých členských států měli po rozšíření EU v roce 2004 omezený i Češi a ostatní občané nových členů. Nyní se mohou volně ucházet o místo v osmi starých a osmi nových zemích, další státy zjednodušily administrativní řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK