Škodě Auto hrozí stávka kvůli mzdám

30.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 30. března (ČTK) - Automobilce Škoda Auto hrozí, že odbory vyhlásí hodinovou stávku v každé ze tří směn. Dnešní jednání odborů s firmou o růstu mezd totiž skončilo bez výsledku. Výstražnou stávkou a generálním mítinkem odbory hrozily v případě, že se obě strany tento týden nedohodnou. Mluvčí automobilky Jaroslav Černý ČTK řekl, že dnes dohoda uzavřena nebyla a jednání o mzdách bude pokračovat v pondělí.

Automobilka podle Černého prodloužila platnost dosavadní podnikové kolektivní smlouvy do konce dubna, takže stávající systém odměňování se nemění. Oficiálně dosavadní mzdová dohoda vyprší v sobotu. Odbory přitom hrozily okamžitou spontánní stávkou, pokud by firma v případě nedohody zavedla odměňování podle zákona.

"Věříme, že se do konce příštího týdne dohodneme. Ke stávce odborů nevidíme důvod," řekl Černý. Dodal, že dnes firma odborům nabídla zvýšení tarifů od 1. dubna o 7,5 procenta s nárůstem o další dvě procenta od dubna 2008. Původně firma začínala s nabídkou zvýšení tarifů o 6,1 procenta na dva roky. Letos navrženou výši podnikového bonusu 8000 korun by firma v roce 2008 navýšila na 8800 korun. Letos by také zaměstnanci dostali jednorázovou odměnu 2500 korun. Odbory podle Černého tyto návrhy dnes odmítly.

Odbory podle posledních dostupných informací žádají růst tarifů o 17 procent a pokud by prosadily i další své požadavky, znamenalo by to růst celkového objemu mezd o 24 procent. Požadavek firma již dříve označila za nereálný. Průměrná dělnická mzda v automobilce byla loni podle odborů 22.057 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK