RM SYSTÉM: akcie Tatry posilují během týdne o 5%, negativní Philip Morris ČR dále ztrácí

30.03.2007 | , RM-Systém
INVESTICE


Nižší aktivita investorů a mírně pozitivní nálada, tak lze charakterizovat uplynulý týden na českém akciovém trhu. Většina titulů po menších propadech v úvodu týdne ztráty rychle dohnala.

Výjimkou byl Philip Morris ČR, jehož akcie poklesly v průběhu týdne až k 9 339 Kč, páteční odpoledne již bylo sice pozitivní i pro tento titul, přesto závěrečný kurz 9 684 Kč znamená ztrátu téměř 2% proti minulému týdnu.
Negativní trend byl způsoben horšími než očekávanými výsledky hospodaření a zprávami o možném vyšším zdanění tabákových výrobků. Česká republika se v přechodném období musí dostat na minimální úroveň spotřební daně, která je platná v EU. Je možné, že spotřební daň vzroste ještě více než je požadováno, což by bylo negativní pro Philip Morris ČR, který se specializuje především na dražší značky. Při růstu cen mají kuřáci tendenci přecházet k levnějším značkám konkurence.

Pozitivní zprávou pro akcionáře Tatry je informace o počtu vyrobených vozidel za rok 2006, kdy společnost dokončila 1 607 vozů, což znamená překročení plánu o celých 300 kusů. Kurz Tatry během týdne posílil o necelých 5% a uzavřel na 162,10 Kč.

K 693 Kč se v pátek vyšplhal kurz Vítkovic, které se obchodují na pouze na trhu RM-S. Nejziskovější akcie loňského roku (+134% y/y) nevykazuje v poslední době velké výkyvy a investoři jsou v očekávání budoucího vývoje, který by měl být jasnější po valné hromadě a zveřejnění výsledků hospodaření.
O tom, jaké nakonec výsledky budou, můžeme v současné době jen spekulovat. Důležitou indicií je oznámení, podle kterého vytvořila nejdůležitější součást Skupiny Vítkovice, dceřiná společnost Vítkovice Heavy Machinery, hrubý zisk přes 1 mld. Kč, což je o 400 mil. Kč více než minulý rok a o 200 mil. Kč více než byl plán na rok 2006. Poslední odhady konsolidovaného hrubého zisku celé Skupiny Vítkovice, a.s. hovoří o čísle přes 1,5 mld. Kč a plánu na rok 2007 ještě o 10% vyšším.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.
30. března 2007

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE