Globalizace: Příležitost či hrozba pro ekonomiku?

24.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rostoucí ekonomická propojenost zemí, vznik nadnárodních společností či rozvoj technologií, to vše je součástí globalizace. Šíření masové kultury je pro některé symbolem pokroku, pro jiné hrozbou přinášející ztrátu národní identity. Jaký vliv má tento proces na naše finance?

Téma týdne: Co všechno ovlivňuje finance

Když uvidíte českého občana v italském obleku se slovenskou manželkou a irským setrem jedoucí autem německé výroby, pak vězte, že jste svědky globalizace. Zvláště pokud zamíří do čínské restaurace na skotskou whisky a francouzské víno. A samozřejmě zaplatí dolary.


Globalizace všude kam se podíváš …

Globalizace neboli šíření tzv. masové kultury je v současné době skloňován ve všech pádech. S tímto procesem, který je spojený s ekonomickým prostředím a aktivitami, se můžeme setkat na každém kroku. Vše co používáme, co nosíme, co jíme, má v sobě prvky globalizace. V nejednom šatníku objevíme textil z Asie, jídelníček připomíná mezinárodní kuchyni. A nejde pouze o maďarskou čabajku nebo slovenské halušky. Rajčata ze Španělska, jablka z Itálie nebo banány z Filipín cestovaly tisíce kilometrů, aby se dostali ke konečnému českému spotřebiteli.


Globalizací se rozumí proces, při kterém dochází k rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů vedoucích k rostoucí propojenosti a vzájemné závislosti národních ekonomik. Finanční výhody a nevýhody

Proces globalizace ovlivňuje a dotýká se všech oblastí lidského života, ale jádro globalizace spočívá převážně ve finanční sféře. Má určité charakteristické rysy a vyznačuje se růstem mezinárodního pohybu kapitálu a zahraničního obchodu a zvyšujícím se počtem fúzí a akvizic, tj. slučováním společností. Jak tento proces ovlivňuje naše finance a jaké s sebou přináší výhody a nevýhody?


Pozitivní stránky globalizace:

  • Vede k rozvoji technologií, zejména informačních, které usnadňují a urychlují komunikaci. Díky novým technologickým inovacím, zejména rozvoji internetu, odpadá část transakčních nákladů. Virtuální konkurence snižuje anebo zcela odstraňuje některé administrativní náklady, které jsou nezbytnou součástí trhu volného.
  • Přináší úsporu času a energie, např. při vyplňování daňových či jiných formulářů se nemusíte hnout ze své kanceláře či domu. Díky internetu můžete většinu dokumentů stáhnout v elektronické podobě, stejnou formou je pak i podáte.
  • Vznikají nadnárodní společnosti, které díky zahraničnímu kapitálu a know-how vedou k širšímu rozsahu služeb a k vyšší schopnosti uspokojení potřeb zákazníka po celém světě. Pro vyhlédnutou postel z nábytkářského gigantu IKEA nemusíte cestovat rovnu do Švédska, do McDonaldu si můžete zajít v každém větším městě.
  • Vyšší koncentrace zahraničních subjektů přináší konkurenceschopnost a tím i v rámci boje o zákazníka snižování cen a zvyšování kvality služeb.


Negativní stránky globalizace

Globalizace však s sebou přináší i určitá negativa, tím nejčastěji zmiňovaným je ztráta národní identity a stírání kulturních tradic, kdy dochází ke standardizaci spotřebitelské veřejnosti. Ovšem nejen to:

  • Díky vzájemné propojenosti národních trhů se i krize jednoho státu může stát krizí celosvětovou. Strmý pád dolaru tak zahýbá nejen ekonomikou USA, ale svůj rukopis zanechá i na ostatních významných světových trzích.
  • Obchodní řetězce v podobě super, hyper, mega a gigamarketů znamenají krach pro řadu drobných podnikatelů.
  • Nadnárodní společnosti se nemusí podřizovat žádné autoritě. Jsou-li v některé zemi přijata přísná zákonná opatření na ochranu domácího trhu či životního prostředí, které nejsou v souladu s firemní vizí, společnosti přesunou své provozy tam, kde jsou pravidla benevolentnější.
  • Díky mohutnému přesouvání kapitálu, práce a pracovních příležitostí vznikají v některých regionech problémy s nezaměstnaností, což vede k prohlubování sociálních rozdílů ve společnosti.


Zastánci stejně tak i odpůrci globalizace by zřejmě vyjmenovali další nespočet důvodů, proč tento proces podporovat nebo naopak proti němu bojovat. Je zřejmé, že tento ekonomický přináší změny ve společnosti a vytváří nejen nové příležitosti, ale jsou s ní spojena i určitá rizika. Její dopady, ať už pozitivní či negativní, zasahují všechny země světa, každého jednotlivce. Je zřejmé, že zatímco jedni budou z globalizace těžit, jiným může způsobit komplikace.


Co všechno ovlivňuje financeExistuje mnoho faktorů, které ovlivňují finance a ekonomiky jednotlivých států. Mezi nejznámější patří počasí, nepokoje či terorismus, internacionalizace a globalizace, moderní technologie, internet či rostoucí ekonomiky. Pokud vás tato problematika zajímá, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU