Novojičínský Visteon-Autopal převzali od Američanů Španělé

01.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Jičín 1. května (ČTK) - Novojičínskou společnost VISTEON - AUTOPAL, jež vyrábí automobilové součástky a zejména osvětlovací techniku do automobilů, převedli letos původní majitelé z americké společnosti Visteon International Holdings na španělský holding VISTEON HOLDINGS ESPAŇA. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Obchodním věstníku. Firma změnu vlastníků potvrdila.

Prostředníkem v transakci byl další člen skupiny, Visteon European Holdings Corporation (VEHC), na nějž Američané převedli svůj podíl letos v lednu. O dva měsíce později přešla většina novojičínské firmy do rukou Španělů. VEHC si v Autopalu ponechal podíl menší než 0,1 procenta.

Společnost podle zjištění ČTK zároveň opustil generální ředitel Ladislav Glogar, který Autopal vedl 17 let, a nahradil ho zahraniční manažer. K výměně se firma oficiálně vyjádří později.

Visteon-Autopal vyrábí součástky pro 12 světových automobilek. Devadesát procent produkce je určeno na export, největším tuzemským odběratelem je Škoda Auto. Mimo Nový Jičín má pobočky také v Rychvaldě na Karvinsku a v Hluku na Uherskohradišťsku.

V roce 2005 firma meziročně zvýšila tržby téměř o šest procent na 11,2 miliardy, čistý zisk vzrostl o pětinu na 423 milionů korun. Loňské výsledky zatím společnost neoznámila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK