Jak se dostat z dluhové pasti?

07.05.2007 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Zvyšující se ochota bank a splátkových společností půjčovat, ruku v ruce s jistou naivitou Čechů, kteří si na roli dlužníka teprve začínají zvykat způsobují nárůst počtu lidí, kteří se mají problémy se splácením. Poradíme vám, jak takovou situaci úspěšně vyřešit.

Zadluženost českých domácností roste rekordním tempem a  tak se samozřejmě množí i případy, kdy se dlužníci dostanou do finančních problémů a nejsou schopni splácet své úvěry. Důvody těchto problémů bývají různé, předlužení, ztráta zaměstnání či příliš optimistická očekávání ohledně budoucnosti. Pokud se něco podobného stane i vám, rozhodně nepropadejte panice. Situace nikdy není neřešitelná, naopak pokud se budete řídit následujícími radami, dá se úspěšně vyřešit.

Nejhorší je „strkat hlavu do písku“ a nereagovat na upomínky

Platí pravidlo, že čím dříve se začnete svou špatnou finanční situací zabývat a nějak ji řešit, tím máte větší šanci ji i úspěšně vyřešit. Nejhorší co můžete udělat, je nereagovat na upomínky banky nebo splátkové společnosti. Rozhodně tedy nečekejte, až za vámi přijde exekutor a při prvních náznacích zásadnějších problémů se splácením úvěrů, kontaktujte banku či splátkovou společnost, která vám úvěr poskytla a informujte ji o své situaci.

Banka se v drtivé většině případů snaží klientům vyjít maximálně vstříc a vzniklou situaci s nimi k oboustranné spokojenosti řešit. Nejčastějším řešením tohoto problému je odklad splátek, či rozložení splátek do více let a tím i snížení pravidelné splátky. Banky se přitom samozřejmě snaží přistupovat ke každému úvěrovému případu individuálně a navrhnou vám nový splátkový kalendář.

Pomocnou ruku podají i odborné poradny

Další možností je kontaktovat některou z odborných poraden (viz kontakty níže) a nechat si poradit tam. Poradna většinou zdarma pomůže klientovi sestavit dopis, kterým banku žádáte o snížení nebo odklad splátek. Rovněž vám pomůže navrhnout splátkový kalendář, který se pak stane podkladem pro vaše jednání s bankou. Banky a splátkové společnosti totiž často jen nerady přistupují na takové splátkové kalendáře, protože si samozřejmě stanovují svůj vlastní. Konečný splátkový kalendář je pak často kompromisem mezi klientem a finanční společností.

Další formou poradenské pomoci je vypracování plánu hospodaření domácnosti, tedy jakéhosi přehledu měsíčních příjmů a výdajů. Z něj pak vychází návrh výše zmíněného splátkového kalendáře.

Internetové adresy nejznámějších poraden:

Závěr:
Nejhorším možným způsobem, jak reagovat na situaci, kdy se dostanete do problémů s dluhy je “vytloukat klín klínem“. Tedy situace, kdy jednu půjčku splácíte pomocí půjčky jiné. Naopak včasné kontaktování vašeho věřitele pomůže situaci efektivně a s minimalizováním případných dopadů vyřešit.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY