ČR bude u soudu rozporovat pokutu EK za zásoby potravin

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Česká republika se odvolá k Evropskému soudnímu dvoru (ESD) proti pokutě téměř 12,3 milionu eur (350 milionů korun), kterou jí za údajně nadměrné předvstupní zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků vyměřila Evropská komise. První splátku penále má Česko do rozpočtu EU odvést do konce května. ČTK informaci získala na internetových stránkách ministerstva zemědělství.

"Ministerstvo zemědělství v součinnosti s ministerstvem financí připravuje pro jednání vlády materiál s cílem nalézt prostředky pro první splátku s tím, že ČR bude toto rozhodnutí v plném rozsahu rozporovat u ESD," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách MZe.

Podle Gandaloviče nebylo totiž prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," uvedl již dříve Gandalovič.

Pokuty za zásoby dostalo od EK také Estonsko, Lotyšsko, Kypr, Litva, Malta, Polsko, Slovinsko a Slovensko. Tyto nové členské státy mají jako penále za nadlimitní zásoby zaplatit celkově 41,1 milionu eur (skoro 1,2 miliardy korun). Nejvyšší postih Brusel vyměřil Polsku - 12,451 milionu eur. ČR je hned na druhém místě. Splátky mají být rozloženy do roku 2010, přičemž první má být uhrazena do konce května letošního roku.

Podle MZe činilo úplně první předběžně vyměřené penále v roce 2005 pro ČR téměř 100 milionů eur. Po silné vlně odporu všech nových členských zemí, které zpochybnily výpočty pokut, snížila EK své propočty a pro ČR stanovila částku zhruba 44 milionů eur. Po dalších konzultacích, při kterých komise vzala v potaz specifické argumenty české strany, upravila loni v září penále na 19,2 milionu eur. EK nakonec sankci snížila na 12,29 milionu eur. Penále se pro ČR týká drůbežího masa, konzervovaných žampionů, konzervovaných mandarinek a ananasu, pomerančového džusu a rýže.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK