Pivovarům Staropramen loni klesl zisk o 3,8 pct na 231 mil. Kč.

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK)- Společnosti Pivovary Staropramen, která je druhým největším producentem piva v Česku, loni podle auditovaných výsledků klesl čistý zisk meziročně o 3,8 procenta na 231,3 milionu korun. Výkony firmy meziročně vzrostly z 3,37 miliardy korun na 3,56 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z pozvánky na valnou hromadu Pivovarů Staropramen.

Prodej piva bez započtení zahraniční licenční výroby loni vzrostl meziročně o šest procent na 3,06 milionu hektolitrů piva. V tuzemsku prodej činil 2,43 milionu hektolitrů, což představuje meziroční nárůst o 4,2 procenta. Tempo růstu bylo podle firmy dvojnásobně vyšší než vzestup celého českého pivního trhu. Za výrazným navýšením domácích prodejů stojí obchodní a marketingová strategie a velmi teplé počasí v hlavní sezóně, uvedly již dříve Pivovary Staropramen.

Export se loni zvýšil o 13,9 procenta na 624.000 hektolitrů. Klíčová značka Staropramen se vyváží do 30 zemí světa. Mezi nejvýznamnější exportní trhy patří Velká Británie, Německo, Švédsko a Slovensko.

V roce 2006 také výrazně narostla licenční výroba piva Staropramen na zahraničních trzích, a to o 68 procent na 645.500 hektolitrů. Tento objem se ale započítává do prodejů pivovarské skupiny InBev, pod níž Pivovary Staropramen patří.

Pivovary Staropramen mají na tuzemském trhu mají podíl 14,8 procenta. Skupina InBev je největším světovým producentem piva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK