ČOI zakázala prodej nebezpečných dětských židliček a ohrádky

10.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce zakázala prodej dvou druhů dětských židliček a jedné ohrádky od italské firmy CAM, protože buď obsahovaly velké množství ftalátů, anebo měly špatnou stabilitu. Židličky a ohrádku české úřady nahlásí do systému rychlého varování Rapex, pomocí kterého jsou nebezpečné výrobky vylučovány z trhu Evropské unie.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes novinářům řekla, že dvě židličky označené jako Mini plus a Campione se při zkouškách stability převrátily dozadu. Výrobek Campione navíc obsahoval více ftalátů, než připouštějí normy. Ftaláty mohou u dětí vyvolat alergické reakce a hormonální poruchy. Síťová ohrádka Lusso C-B 111 DIN měla také vyšší obsah ftalátů a kvůli špatné konstrukci navíc hrozí riziko, že v trubkách ohrádky uvíznou prsty dětí.

ČOI se na výrobky italské firmy CAM zaměřila poté, co na tuzemském trhu zjistila prodej jejího přebalovacího pultu, který byl kvůli vysokému obsahu ftalátů zařazen do systému Rapex. Z osmi odebraných výrobků firmy CAM normám nevyhověly tři. ČOI bude podle Fléglové v kontrolách výrobků určených pro péči o děti a hraček pokračovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK