BSA: Loni bylo v Česku 39 procent nelegálního softwaru

15.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - V České republice bylo loni nelegálně nainstalováno 39 procent počítačových programů, což podle studie IDC pro Business Software Alliance (BSA) výrobcům software způsobilo ztráty za 147 milionů dolarů (2,5 miliardy korun). Míra softwarového pirátství ale loni v tuzemsku meziročně klesla o jeden procentní bod a Česká republika se díky tomu přiblížila k průměru v EU, který u nelegálního užívání programů činí 36 procent.

"Lepší legislativa, dobře prováděná osvěta a cílené zátahy policie ve firmách, které se dopouštěly softwarového pirátství, pomohly snížit softwarové pirátství v Česku o jeden procentní bod," řekl novinářům Jan Hlaváč z BSA.

Dodal, že nejvíce se daří snižovat pirátství ve firemním sektoru, naopak v českých domácnostech nelegální užívání počítačových programů bují. "Může za to zejména lehce dostupný vysokorychlostní internet, který se stal hlavním distribučním kanálem nelegálního softwaru," upozornil Hlaváč.

Ačkoliv se míra nelegálního užívání software loni v Česku snížila na 39 procent, ztráty výrobců programů ve srovnání s rokem 2005 podle Hlaváče vzrostly o 230 milionů korun na 2,5 miliardy korun. "Je to důsledek rapidního rozvoje tuzemského trhu informačních technologií. V zemích střední a východní Evropy tyto trhy rostou dvakrát rychleji než v západní Evropě," podotkl Hlaváč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK