Co týden dal?

18.05.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Toužebně očekávaný víkend je tady a s ním i náš pravidelný přehled finančních událostí. Dozvíte se mimo jiné, že Evropská unie se rozhodla zlevnit roaming, že českému stavebnictví i pivovarnictví pomohla teplá zima k výborným výsledkům a nejlevnější benzín natankujete v Rusku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ruská celní správa zažalovala Bank of New York a jako odškodné po něm chce 22,5 miliardy dolarů. To je pro srovnání skoro polovina státního rozpočtu České republiky. Zatím ale není zcela jasné, čeho se banka dopustila, a za co by tedy měla tak vysokou částku platit.
  • Finanční společnost Home Credit & Finance Bank, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera a působí v Rusku, vytvoří společný podnik s moskevskou Nomos Bank. Spojením obou subjektů vznikne společnost spravující aktiva v hodnotě více než 120 miliard korun. Součástí dohody je závazek, že obě firmy budou nadále působit pod svou značkou.
  • Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí překvapivě zpomalila, přesto si udržela vysoké tempo růstu. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 8,9 procenta po tempu 9,6 procenta v předešlém čtvrtletí. Nesplnila se tak očekávání rekordní expanze, kterou očekávali analytici. Ti předpokládali, že Slovensko zažije rekordní růst 10,8 procenta.
  • Členské státy Evropské unie odsouhlasily návrh nařízení, které má od prázdnin zlevnit poplatky za volání z mobilního telefonu v zahraničí - roaming. V prvním roce regulace cen se unie dohodla na vytvoření cenového stropu pro spotřebitele na 49 eurocentech za minutu volání ze zahraničí a na 24 centech za příchozí hovory. V dalších letech by se ceny měly dále snižovat.
  • Nejdražší Natural 95 nyní v Evropě natankují motoristé v Nizozemsku, kde litr stojí v přepočtu 42,70 koruny. Naopak nejlevnější benzin je v Rusku, kde za litr zaplatí řidiči jen 16,40 koruny. V České republice patří ceny pohonných hmot v rámci Evropy k levnějším. Podobnou cenu za benzin jako v ČR platí řidiči i ve Španělsku, Řecku a Slovinsku.
  • Kanadská vydavatelská společnost Thomson Corp. koupí mediální agenturu Reuters za 8,7 miliardy liber, tedy téměř 360 miliard Kč. Spojení, kterým vznikne největší světový poskytovatel finančních zpráv a údajů, podpořila i Reuters Founders Share Company, která má právo zablokovat jakékoliv převzetí firmy, pokud se obává, že by to ohrozilo nezávislost agentury. Akvizici musí ještě schválit antimonopolní úřady.
  • Ekonomika Evropské unie v 1. čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Ve srovnáním s posledními třemi měsíci loňského roku však tempo růstu mírně zpomalilo z 3,5 procent. Přes mírné zpomalení ekonomika Evropské unie roste stále rychleji než ekonomika Spojených států.
  • Německá automobilová skupina DaimlerChrysler prodá 80 procent své ztrátové americké divize Chrysler fondu soukromého kapitálu Cerberus Capital Management za 5,5 miliardy eur. O Chrysler soupeřili s firmou Cerberus další fond Blackstone Group, kanadský výrobce autodílů Magna International a známý americký miliardář Kirk Kerkorian.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Berete své zvířecí miláčky na dovolenou? Nezapomeňte je pojistit. Česká podnikatelská pojišťovna nyní nově nabízí u cestovního pojištění nový druh připojištění, a to „Pojištění nákladů na veterinární léčbu zvířete v zahraničí“. Toto připojištění vám pomůže s úhradou léčebných výloh za ošetření vašeho mazlíčka. Cestovní pojištění s tímto i mnoha dalšími druhy připojištění je možné sjednat on-line v našem Prodejním centru se slevou 10 %.

 
Posledních 7 dní doma

  • Energetické skupině ČEZ, která je nejziskovější tuzemskou společností vzrostl v 1. čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 25,1 procenta na 12,977 miliardy korun. Loni ČEZ hospodařil s čistým ziskem 28,8 miliardy korun a letos vedení společnosti očekává nárůst zisku o 22 procent na 35,1 miliardy korun.
  • Výnos z elektronického mýtného na dálnicích a rychlostních silnicích překročil po 137 dnech provozu dvě miliardy korun. V mýtném systému je zaregistrováno něco přes 180.000 kamionů, jejichž majitelé v průměru za jeden pracovní den zaplatí 20 milionů korun. Pokud by výběr pokračoval stejným tempem, bude celoroční výnos mýtného 5,3 miliardy.
  • Stavebnictví v březnu vzrostlo ve stálých cenách meziročně o 26,4 procenta. Celková stavební produkce se tak již čtvrtý měsíc po sobě zvyšuje dvouciferným tempem. K výraznému růstu pomáhá především letošní příznivé počasí.
  • Teplá zima příznivě ovlivnila nejen stavebnictví, ale i pivovarnictví. Domácí pivovary totiž vystavily v letošním prvním čtvrtletí 4,18 milionu hektolitrů piva, což je meziroční nárůst o 3,5 procenta. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého se příznivě projevila právě letošní teplá zima.
  • Obchodní řetězec Delvita na přelomu května a června na několik dní zavře všech bezmála sto svých supermarketů, aby je připravil na červnové převzetí německou obchodní skupinou REWE Group. Z prodejen Delvita se v následujících týdnech a měsících stanou supermarkety Billa. Delvita v posledních letech v Česku vykazovala vysoké ztráty.
  • Největší domácí bance ČSOB klesl v prvním čtvrtletí 2007 čistý zisk meziročně o 27,1 procenta na 2,64 miliardy korun. Ostatní velké banky své čtvrtletní zisky naopak zvyšovaly. Komerční banka o téměř čtyři procenta, HVB Bank o třetinu a Raiffeisenbank o pětinu. Zisk klesl kromě ČSOB také GE Money Bank, a to  o 11 procent.
  • Téměř třetina obyvatel Česka má pocit, že jejich domácnost je chudá. Z dubnového průzkumu CVVM vyplývá, že 27 procent lidí vidí svou domácnost jako spíše chudou a čtyři procenta jako velmi chudou. Naprostá většina Čechů, 63 procent, hodnotí svou domácnost jako průměrnou. Podíl osob, které svou domácnost označily za velmi bohatou, nedosahuje ani jednoho procenta.
  • Penzijním fondům stouply v prvním čtvrtletí zisky na 1,4 miliardy korun z 1,07 miliardy ve stejném období loni. Na konci března mělo penzijní připojištění 3,71 milionu osob, což bylo o 105.000 více než v závěru roku 2006. Připojištění na penzi tak využívá přes 60 procent práceschopných Čechů.
  • Vláda na mimořádném jednání odsouhlasila průběh prodeje sedmiprocentního balíku akcií energetické společnosti ČEZ prostřednictvím kapitálového trhu. Jedním z komisionářů, který bude akcie prodávat, je Česká spořitelna. Ta nebude prodávat státní akcie energetické společnosti ČEZ veřejně na trhu, ale prostřednictvím dalšího zprostředkovatele, který tak může vydělat až čtyři miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Investiční hra 2007Chtěli byste si vyzkoušet obchodování na kapitálových trzích, ale nemáte dostatek odvahy, zkušeností či finančních prostředků? Pak vstupte do naší burzovní hry! Zažijete reálné obchodování na virtuálním akciovém trhu a navíc můžete vyhrát některou z mnoha skvělých cen! Každý soutěžící dostane k dispozici virtuální milión korun, který může investovat do českých i zahraničních akcií. Ověřte si svůj investiční instinkt!
 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Počet vozidel na našich silnicích v posledních několika letech roste. Potvrzují to i statistiky, když v loňském roce přibylo v databázi České kanceláře pojistitelů téměř čtvrt milionu vozidel. Pokud vás zajímá, kdo byl lídrem na trhu povinného ručení nebo jak si vedly jednotlivé pojišťovny, sledujte sekci Pojištění v číslech.
  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již jedenáctého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.
  • Potřebujete si půjčit peníze na vybavení bytu, koupi auta či na jinou nákladnější investici? Řešením vaší situace může být americká hypotéka. Tento druh hypotéky musí být vždy zajištěn nemovitostí, narozdíl od hypotéky klasické jej však lze využít libovolným způsobem. Přehledné srovnání všech amerických hypoték naleznete v sekci Financování bydlení.

  
Fintriky

Prvního května letošního roku jsme oslavili tříleté výročí vstupu naší republiky do Evropské unie. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se proto zaměřili na výhody a naopak nevýhody, které nám členství v EU přináší. Na jednu stranu se nám otevřely hranice i pracovní trhy členských zemínaše firmy mohou čerpat Evropské dotace a grandy. Na stranu druhou nám svým způsobem omezilo národní suverenitu či zvýšilo byrokracii. Celý článek jsme věnovali i plánovanému přijetí eura v ČR.

 
Anketa

Česká pošta zavede po letošním létě možnost elektronického přístupu do soustředěného inkasa plateb obyvatelstva známým pod názvem SIPO. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda možnost elektronické správy vašeho SIPA využijete i vy. A jak jste odpovídali? Výsledky hovoří jasnou řečí, o novou službu České pošty bezpochyby zájem bude.

  • Ano, určitě službu využiji - 81 %
  • Ne, klasický způsob mě vyhovuje - 19 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum