Zahradní posezení s vůní lesa

18.06.2007 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Zahrada u domu se v letních měsících stává  mimořádně příjemným obývacím pokojem. Namísto koberce je tu však voňavá tráva, obrazy nahrazují pestrobarevné kvetoucí záhony a keře a rámy všemu dodávají zahradní cestičky. Měnící se nebe nad hlavou symbolizuje strop. Pro ideální relaxaci si majitelé zahrad svůj přírodní obývák ještě zdokonalují množstvím pohodlných odpočinkových zákoutí s krby, venkovními grily, houpačkami či zahradním nábytkem. Křesílka, židle, stoly a další plejáda příslušenství umožňuje plnohodnotné využití zahrady a je nasnadě, že obývák v přírodě nemá konkurenci.

Zahradní nábytek se během poslední doby vyšplhal v měřítku oblíbenosti u majitelů zahrad hodně vysoko. Už to není jen náhodná koupě cestou z práce, ale promyšlená akce, na které se podílí nejeden zástupce rodiny. Nepřeberný mobiliář se pro účely zahradní relaxace vyrábí z nejrůznějších materiálů, které se navzájem mezi sebou kombinují, střídají se různé styly, design i barevnost. Plánování kompozice zahrady pro rekreační účely vyžaduje kromě znalostí materiálu a technologií také nesporný cit, který umožňuje začlenit pozdější výrobek do zahradního celku: jiný nábytek se bude hodit na terasu, jiný k bazénu, pergole či do volného prostoru zahrady nebo do očím ukrytého zahradního zákoutí. Důležitá je zejména ergonomie jednotlivých zahradních solitérů. Zahradní nábytek by měl být především stabilní a tím pádem bezpečný, pohodlný a příjemně tvarovaný tak, aby svému uživateli poskytoval co nejúčinnější relaxaci. Řada křesel umožňuje nastavit opěradlo, područky či podnožky do takových poloh, aby se v nich dalo i spát. Polstrování v různých tloušťkách i barevných provedeních zvyšuje celkové pohodlí i uživatelský komfort u všech druhů zahradního nábytku. Pokud nemáme krytou terasu, je důležité počítat s kvalitním a především suchým úložným prostorem, minimálně připravit dostatečně velkou speciální plachtu či fólii na zakrytí zahradní sestavy před nepřízní počasí. V případě použití tvrdého a hrubého podkladu je vhodné opatřit nohy dřevěného nábytku kováním, aby zbytečně nedocházelo k porušování povrchové úpravy dřeva při manipulaci.
Zákazník by měl mít jasno, do jaké míry se hodlá o nábytek starat: zda upřednostní výrobek, který může bez obav nechat po celou sezonu či dokonce v zimě v zahradě, nebo ten, který bude muset uklízet pod střechu. Výběr zahradního nábytku může proto ovlivnit i požadavek na skladnost a snadnou manipulovatelnost, případně pojízdnost. Sortiment zahradního nábytku je na současném trhu skutečně široký, od jednoduchých lehátek před polohovací křesla až po celé jídelní a sedací soupravy, servírovací a odkládací stolky, nejrůznější houpací lavice a další doplňky pro relaxaci na čerstvém vzduchu. V neposlední řadě bude záležet na tom, kolik jsme ochotní do takového zařízení investovat. A ceny mohou být různé, od několika stovek korun v supermarketech za kus až po několik desítek tisíc ve specializovaných obchodech za celou zahradní sestavu.

Přednosti nábytku ze dřeva
K materiálům, které se do zahrady začleňují téměř nenápadně a velmi harmonicky, patří bezesporu dřevo. Je ekologické a jeho zdroje jsou díky neustálému procesu znovu obnovování téměř nevyčerpatelné. A navíc, jaký jiný materiál tak nádherně voní přírodou? Harmonická podstata dřeva jako ryze přírodního materiálu, hřejivý pocit při kontaktu s ním, to všechno jsou nepochybné přednosti, kvůli kterým jej často upřednostňujeme před například chladněji působícím nábytek z kovu.
Díky přírodnímu nevtíravému vzhledu, tvárnosti, přizpůsobivosti a v neposlední řadě i rozmanitosti v nabídce je zahradní nábytek vyrobený ze dřeva opět na vzestupu. Z tuzemských druhů dřevin se k výrobě nábytku nejčastěji používá měkké dřevo smrku a borovice, v luxusnějším provedení pak modřínové, dubové a někdy i bukové. Řidčeji je k vidění zahradní nábytek z kaštanu, jilmu, akátu nebo jasanu. Domácím zástupcům úspěšně konkurují dřeva cizokrajná, z nichž můžeme jmenovat stále velmi oblíbený rattan, bambus, ale i červený cedr a teak. Vysoká odolnost a velmi dlouhá životnost nábytku z exotického dřeva je vyvážena vyšší cenou. V tomto případě ale platíme za skutečnou kvalitu.

Na co je třeba myslet
Ten, kdo si pořídí na svou zahradu dřevěný zahradní nábytek, bude v první řadě očekávat příjemné posezení na zahradě nebo na terase a současně minimum starostí o právě zakoupený výrobek. „Dřevo je ze všech používaných materiálů nejcitlivější na vnější vlivy, jakými jsou počasí a fyzické poškození. Při každodenním používání nábytku v letní sezoně je proto potřeba s nábytkem zacházet jemněji, abychom předešli zmíněnému fyzickému kontaktu s okolím a nedošlo tak k nechtěnému a leckdy trvalému poškození jednotlivých kusů,“ upozorňuje zástupce firmy Kettler Ondřej Varga. Pokud není dřevěný zahradní nábytek krytý terasou či jinou stříškou, je žádoucí ho uklízet před deštěm do vhodného prostoru nebo ho alespoň dobře přikrýt. Aby dřevěný nábytek odolával všem vlivům počasí, měl by být ošetřen proti hnilobě tlakovou impregnací a pokud nemá barevný krycí nátěr, potřebuje pravidelné ošetřování olejovými laky či pigmentovanými lazurami.
Z cizokrajných dřevin slouží k výrobě zahradního nábytku  teak, středně tvrdé dřevo z indonéských plantáží, používané mimo jiného i ke stavbě lodí. Nábytek z tohoto materiálu je mimořádně kvalitní, ale nepoměrně dražší než ostatní materiály. O něco levnější variantu představuje eco teak díky beze zbytku zpracované dřevní hmotě. Dřevo teaku je bohaté na přírodní oleje, a proto dokáže bez jakékoli impregnace vzdorovat vodě, slunečnímu žáru i mrazu. Nábytek můžeme nechat v zahradě bez obav i přezimovat. Jednou za rok je vhodné ošetřit jej speciálními přípravky na bázi teakového oleje. Zcela neošetřované dřevo, například na kryté terase nebo v altánu, získá po čase zajímavou patinu. Původní medově hnědá barva teakového dřeva se změní na stříbřitě šedou, přičemž vlastnosti dřeva a užitná hodnota ani v nejmenším neutrpí.
Příjemné posezení poskytuje také nábytek z rattanu, často kombinovaného se dřevem bambusu – bambus představuje kostru, rattan výplet. Oba materiály se výborně doplňují. Přestože se jedná o dřevo keřovité palmy, je rattan v našich klimatických podmínkách citlivý na dlouhodobé působení slunce a deště. Nábytek z něj je třeba chránit před vlivy počasí, a to i ten, který je barevně upraven. U levnějšího posezení z borovice nebo smrku jsou nutné opakované nátěry specializovanými mořidly. Zvláště borové dřevo je sukovité a je potřeba v teplých dnech počítat s výronem pryskyřice, která snižuje užitnou hodnotu nábytku. I tento nábytek má však svoje neopakovatelné kouzlo.

Jak o dřevěný nábytek pečovat?
Dřevo používané na výrobu zahradního nábytku by se dalo rozdělit na údržbové a bezúdržbové. „Bezúdržbové dřevo vyžaduje pouze kosmetickou údržbu formou omytí nečistot vodou a případné otření speciální utěrkou a konzervačním balzámem, který se aplikuje po sezoně. V případě potřeby opravy povrchové ochrany – laku, jsou dodávány speciální sady obsahující opravný lak již v potřebném odstínu povrchové úpravy. Součástí tohoto setu je i ochranný lak ve spreji, který lze aplikovat před sezonou. Tento lak ve spreji vytvoří jemnou vrstvičku obsahující nanokrystalky, které zabraňují usazování nečistot hluboko do póru nábytku,“ vysvětluje Ondřej Varga. Tím je zabráněno znehodnocování povrchu vlivem nečistot z ovzduší. Pak už stačí jediná sprcha, která spláchne všechny neuchycené nečistoty. Tyto technologické postupy jsou velmi pohodlné z hlediska aplikace a nepředstavují žádnou dřinu v podobě velmi namáhavého ručního broušení navíc v často ne dobře přístupných místech. Podobný postup se velmi dobře uplatňuje například u zmíněného teakového dřeva, které svůj přírodně světlý povrch přeměňuje ve stříbřitě šedou patinu. Broušení je u něj nutné hlavně proto, že teak není tak tvrdé dřevo, jako například rotimber, kultivované akátové dřevo, a na jeho povrchu se vytvářejí nejrůznější rýhy. U borovice či smrku se zase hodně objevují praskliny a rozsychání. U zahradního nábytku z levnějších dřev je nutná pravidelná údržba formou natírání a moření.
Na zmíněné lakování, nátěry a další zušlechťování dřeva existuje mnoho subjektivních názorů. „Osobně si nemyslím, že by produkt ztratil jakýmikoli speciálními úpravami svou naturální podstatu. Povrchové úpravy dřeva, pokud jsou provedeny kvalitně, naopak přidávají materiálu užitnou hodnotu v podobě kvalitní ochrany před okolními vlivy,“ říká Ondřej Varga. Jiné názory se zase přiklánějí k zachování zcela přírodní podstaty dřevěného nábytku. Skutečně ekologicky smýšlející uživatelé zahrady použijí buď vodou ředitelné nátěrové hmoty, nebo na povrchovou úpravu zcela rezignují s vědomím, že životnost nábytku se sníží.

Autor článku

Marta Drahorádová  

Články ze sekce: BYDLENÍ