Prázdniny v Římě jen s kokainem či marihuanou

31.05.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Italští vědci objevili ve vzduchu hlavního města částečky kokainu a marihuany spolu se stopami kofeinu a tabáku. Vědecký tým to uvedl ve...

...čtvrtek.

Koncentrace omamných látek byla nejsilnější ve vzduchu v okolí římské univerzity Sapienza, Národní výzkumná rada pod vedením Angela Cecinatoa nicméně varovala před vynášením ukvapených závěrů o oddechových návycích studentů.

Vědci studii označili za "první na světě, která odhaluje přítomnost částeček kokainu rozptýlených v atmosféře města" a pro její účely odebrali vzorky vzduchu v Římě, jihoitalském městě Taranto a v africkém Alžíru.

Nikotin a kofein byly zjištěny ve všech třech případech, což "poukazuje na to, jak je konzumace těchto látek široce rozšířená a jak zůstávají v atmosféře", uvedla státem financovaná rada ve zprávě.

Koncentrace kokainu v římské atmosféře činila pouhých 0,1 nanogramu na metr krychlový na vrcholu výskytu během zimních měsíců, uvedli vědci. Výsledky výzkumu jsou však podle nich důvodem k obavám o zdraví veřejnosti.

"Je dobře zdokumentováno, že i malé koncentrace těchto znečišťujících látek ve vzduchu mohou vážně poškodit zdraví," řekl doktor Ivo Allegrini z Institutu pro znečištění atmosféry.

[ŘÍM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK