Majetek firmy Setadiesel je kvůli sporu s celníky v konkurzu

05.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 5. června (ČTK) - Na majetek litvínovské společnosti Setadiesel vyhlásil v pondělí ústecký krajský soud konkurz. Návrh podal petrochemický holding Unipetrol, jemuž Setadiesel dluží sedm milionů korun. ČTK to potvrdil člen představenstva Setadieselu Ladislav Mandík. Problémy má firma od loňského 5. září, kdy finanční policie ve spolupráci s celní správou začala vyšetřovat obchodníky s pohonnými hmotami včetně představitelů Setadieselu kvůli podezření z krácení daně.

Celní správa podle Mandíka blokuje majetek firmy, což její chod paralyzuje. "Rozhodnutí o předběžné daňové blokaci není pravomocné, záleží na výsledku daňového řízení. Nicméně nemůžeme obchodovat, od září jsme zrušili 50 pracovních míst," uvedl.

Představenstvo podalo proti návrhu na prohlášení konkurzu odpor, později jej však stáhlo. "Pohledávka Unipetrolu je pokryta, má například v zástavě dvě čerpací stanice. Kvůli blokaci celníků se však svých práv nemůže domoci. Po zralé úvaze jsme se tedy nakonec s konkurzem ztotožnili," doplnil.

Policisté s celníky zatkli začátkem září 17 členů skupiny obchodující s pohonnými hmotami, ve vazbě jich skončilo 13. Státní zástupkyně je v prosinci propustila na kauci.

Všem hrozí až dvanáctiletý trest za krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle státní zástupkyně připravili stát na daních o 154 milionů korun. Dva z obviněných jsou Němci, jeden Čech je již ve výkonu trestu za jinou hospodářskou trestnou činnost, jeden je stíhán jako uprchlý.

"Pokud se prokáže trestná činnost, bylo její těžiště zcela jistě mimo firmu Setadiesel. Vyšetřování je nesmírně složité, rozsáhlé a bude trvat dlouho. Policie již vyslechla na 70 svědků, některé až na Ostravsku. Potvrzuje to tak můj názor, že lidé ze Setadieselu se ničím neprovinili. Motoristé si všimli, že z českého trhu naprosto zmizela bionafta. Setadiesel byl jejím největším tuzemským producentem," řekl Mandík.

Firma Setadiesel se mimo jiné zabývala výrobou a prodejem minerálních olejů. V roce 2004 obdržela zvláštní povolení na přijímání a užívání výrobků osvobozených od spotřební daně. Uváděla, že chce na základě tohoto povolení vyrábět produkt s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic (ZEP). Zástupci společnosti ale podle ředitele celního odboru pátrání a dohledu Jiřího Treglera od počátku záměrně organizovali výrobu ZEP ve složení odpovídajícím požadavkům na motorovou naftu, která podléhá spotřební dani.

Zářijové zatýkací akce se zúčastnilo 150 celníků, 250 českých a 80 německých policistů. Při akci spolupracovali také celníci z Drážďan a Lipska. Policie a celníci za dva dny zajistili 289.000 litrů pohonných hmot, které jsou nyní uloženy ve skladech celníků. Za dva roky, co organizovaná skupina trestnou činnost páchala, prodala podle policie celkem 15 milionů litrů nezdaněných pohonných hmot. Při akci nazvané Čistič policie a celníci provedli 30 domovních prohlídek a 15 prohlídek jiných prostor. Prohledali například výrobnu minerálních olejů, tři přečerpávací místa, kde byl výrobek skladován, a desítky čerpacích stanic, kde odebrali vzorky a ZEP nakonec zajistili.

Policie také se souhlasem žalobce zajistila na různých bankovních účtech desítky milionů korun, neboť existuje podezření, že jde o výnosy z trestné činnosti. Trestnou činnost gangu odhalili v roce 2005 pátrači z ústeckého celního ředitelství. Do pátrání se postupně zapojila i další česká celní ředitelství, koncem loňského roku se zapojili i němečtí kolegové. Finanční policii celníci o všem informovali počátkem letošního roku a společně vytvořili tým s názvem Čistič.

Jednoduše řečeno - prostřednictvím sítě spřízněných českých a německých firem dodávali čerpacím stanicím místo nafty ZEP, který nemuseli zdanit. Benzinky však prý o tom, že ve skutečnosti neprodávají naftu, ale produkt nazvaný změkčovač pryskyřic, neměly ani tušení. Lidé, kteří u stanic ZEP nevědomky natankovali, však nemusí mít podle policie obavy z poškození vozidla. Na rozdíl od jiných případů pančování a ředění pohonných hmot se v tomto případě ke spotřebiteli dostával paradoxně produkt vyšší kvality.

Mandík to však popírá. "Ve znaleckém posudku, který zadala finanční policie znalci v oboru chemie je uvedeno, že tehdejší tisková zpráva neodpovídá realitě. My jsme vyráběli flotační činidlo, podle znalce jej není možné používat jako motorovou naftu. Zajímalo by nás, kdo dal dezinformaci do oběhu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK