Třetina lidí by po zrušení stravenek utrácela za jídlo méně

14.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Více než čtyři pětiny českých zaměstnanců platí v restauracích stravovacími poukázkami a po jejich zrušení by 30 procent z nich utrácela prý za jídlo méně. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, který se zaměřil na zaměstnance, firmy, restaurace, obchody a supermarkety. Výsledky průzkumu na tiskové konferenci prezentovala Asociace provozovatelů stravenkových systémů (APS).

Stravenky za vhodný nástroj motivace pracovníků považují dvě pětiny zaměstnavatelů, pro 18 procent z nich je poskytování stravenek nezbytné pro udržení konkurenční výhody. Za luxus je považuje pět procent firem.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 902 zaměstnanců, 335 zaměstnavatelů, 135 restaurací, 112 obchodů a 30 supermarketů, byl proveden v souvislosti s návrhem vlády na zrušení daňových výhod u stravenek. Vláda chce návrhem ušetřit zhruba miliardu Kč ročně, podle asociace je to ale nesprávný údaj. Podle ní totiž stát nebral v úvahu změnu v chování spotřebitelů.

"Spotřebitelé by se po zrušení stravenek přestali stravovat v restauracích a nakupovali by více potraviny v obchodech. U potravin je ale snížená sazba DPH a přesunem by došlo ke snížení tržeb firem a následné nižší dani z příjmů. Stát by tak přišel o část peněz," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda APSS Miroslav Sedlák. Téměř polovina (49 procent) dotázaných restaurací, supermarketů a prodejen však uvedla, že zrušení stravenek by pro ně mělo zanedbatelné následky.

V restauracích podle uvedeného průzkumu platí stravenkami 83 procent zaměstnanců, čtvrtina z nich zde platí stravenkami denně. V tradičních obchodech je používají tři čtvrtiny pracovníků a v supermarketu s nimi platí 53 procent dotázaných.

Průměrná nominální hodnota poskytovaných stravenek je 59 Kč, nejčastěji se pohybuje mezi 50 až 55 Kč. Více než třetina zaměstnanců používá na jeden nákup dvě až tři stravenky, u 60 procent z nich nepřesáhne doplatek v hotovosti 30 Kč. Téměř polovina (45 procent) pracovníků se však cítí stravenkami omezena při výběru ve způsobu stravování, 43 procent lidí si za stravenky naopak nakupuje dražší potraviny než obvykle.

Lidé stravenkami platí nejvíce v restauracích, ve kterých tvoří platby stravenkami třetinu obratu. V supermarketech a prodejnách je to necelá pětina. Stravenkami lidé platí nejvíce kolem oběda. V tuto dobu se platby stravenkami podílí ze 43 procent na tržbách stravovacích zařízeních.

Návrh na odstranění daňového zvýhodnění stravenek je součástí vládní daňové reformy. Zrušení úlev pro firmy je podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné pro vyvážení snížené daně z příjmu firem na 19 procent.

Firma si v současnosti může do nákladů započítat 55 procent ceny poukázky na jídlo. V návrhu se tato možnost, stejně jako odpočítávání nákladů na závodní stravování, ruší. Návrh ministerstva financí počítá zároveň s tím, že zrušení daňové úlevy by se týkalo jen firem, zaměstnanci by nadále nemuseli platit daň z příspěvků na jídlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK