MfD: V Česku se rozmáhají klimatizace, spotřeba proudu roste

15.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Spotřebu elektřiny v Česku stále více ovlivňuje rozšiřující se používání klimatizací. Prodej klimatizací v tuzemsku prožívá nebývalý boom, který většinou kopíruje venkovní teploty. Energetici, kteří v létě běžně mívali čas na opravy elektráren, se tak nyní téměř nezastaví a vydělávají i v letních měsících. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Letos přitom došlo k paradoxnímu vývoji. V prvním čtvrtletí kvůli nebývale teplé zimě klesla spotřeba proudu o rekordních 6,7 procenta. V květnu, kdy spotřeba obvykle klesá, podle předběžných výsledků spotřeba stoupla o 3,7 procenta. Tento nárůst energetici a ekonomové vysvětlují nejen rostoucí průmyslovou výrobou, ale i pořizováním klimatizací.

Rostoucí zájem o klimatizace nezaznamenávají pouze obchodníci, ale i výrobci. Japonská továrna Daikin v Plzni pracovala ještě v březnu na základě předpovědí obchodníků jenom na jednu směnu. "Teď jede na tři směny a pořád to nestačí," říká zástupce Daikinu.

Rostoucí spotřeba proudu nutí energetiky do větších investicí do sítí, aby nedocházelo k výpadkům proudu. To se následně projeví v cenách elektřiny. Česká přenosová soustava ČEPS předpokládá, že do roku 2010 bude do výstavby a obnovy sítí investovat každoročně zhruba 2,5 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK