Máte stále platný řidičský průkaz?

28.06.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Končí vám platnost řidičského průkazu, musíte si vyměnit váš platný řidičský průkaz za odpovídající vzoru Evropských společenství nebo potřebujete mezinárodní řidičský průkaz? Pak vám raději doporučujeme si ověřit, kam pro nový průkaz zajít, jaké podklady předložit či kolik zaplatíte na poplatcích.

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Získat řidičský průkaz může občan České republiky od věku 15 let, který je zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel, splní stanovené zkoušky a získá řidičské oprávnění. Žádost o vydání řidičského průkazu je možné podat pouze osobně či v zastoupení na pracovišti evidence řidičů obecního úřadu. Tiskopis žádosti není možné kopírovat, přehýbat, zmačkat či jakkoli deformovat, protože pak by byla žádost vyřazena.
 

Podklady k žádosti

 

K žádosti o vydání řidičského průkazu je potřeba předložit také občanský průkaz či cestovní pas a jednu barevnou či černobílou fotografii velikosti 35x45 mm. Pokud řidičský průkaz ztratíte, poškodíte, zničíte nebo pokud vám ho odcizí, musíte na úřadě předložit také oznámení o odcizení vydané Policií ČR.
 

Poplatky

 

Za vydání řidičského průkazu musí žadatel podle zákona o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.) povinnost zaplatit v hotovosti správní poplatek ve výši 50 korun. V případě odcizení, ztráty, poškození či zničení řidičského průkazu či mezinárodního řidičského průkazu je u žádosti o vydání druhopisu vašeho již platného řidičského průkazu či MŘP stanoven poplatek ve výši 50 korun.
 

Platnost

 

Řidičský průkaz vám na příslušném úřadě podle zákona musí vydat nejpozději do 20 dnů. Tento řidičský průkaz je platný ve všech členských zemích Evropské unie. Pokud se však rozhodnete navštívit svým autem země ležící mimo Evropskou unii, je nutné si opatřit také mezinárodní řidičský průkaz, který svým vzorem odpovídá navštívené zemi.
 

Tabulka: Povinná výměna českých řidičských průkazů

Řidičské průkazy vydané
Povinná výměna
od 1.7.1964 do 31.12.1993
do 31.12.2007
od 1.1.1994 do 31.12.2000
do 31.12.2010
od 1.1.2001 do 30.4.2004
do 31.12.2013
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

 

Mezinárodní řidičský průkaz

 

Mezinárodní řidičský průkaz České republiky (MŘP) je doplňkovým dokladem k národnímu řidičskému průkazu a opravňuje držitele řídit motorová vozidla v zemích mimo Evropskou unii v rozsahu jeho řidičského oprávnění. Získat může MŘP občan ČR od věku 15 let, který je způsobilý k řízení motorových vozidel. Tento průkaz však není možné použít pro řízení vozidel na území České republiky. Mezinárodní řidičský průkaz připomíná svým vzhledem kreditní kartu a je v Česku vydáván ve dvou provedeních - podle vídeňské Úmluvy a podle ženevské Úmluvy o silničním provozu.

Žadatel o vydání mezinárodního řidičského průkazu musí být držitelem tuzemského řidičského průkazu a žádost musí na pracoviště evidence řidičů obecního úřadu podat osobně. K žádosti je nutné předložit také platný řidičský průkaz, občanský průkaz či cestovní pas a jednu barevnou nebo černobílou fotografii velikosti 35x45 mm. Pokud budou pro vydání mezinárodního řidičského průkazu splněny stanovené podmínky, vydá vám jej příslušný úřad po podání žádosti zpravidla na počkání. Za vyřízení žádosti je podle zákona potřeba zaplatit správní poplatek ve výši 50 korun.

 

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR, Portál veřejné správy ČR


Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si tento a příští týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY