BCE se nechá převzít v největší transakci v historii Kanady

30.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 30. června (ČTK) - Největší kanadská telekomunikační společnost BCE se za 51,7 miliardy kanadských dolarů (CAD; přes jeden bilion Kč) nechá převzít skupinou investorů v čele s penzijním fondem Ontario Teachers Pension Plan OTPP). Jde o největší akvizici v historii Kanady a o jednu z největších transakcí tohoto druhu vůbec.

Spolu s penzijním fondem jsou v konsorciu také americké finanční podniky Providence Equity Partners a Madison Dearborn Partners. V soutěži uspěly proti několika dalším zájemcům a za kanadskou společnost zaplatí hotově. Pro akcionáře to bývá atraktivnější, než kdyby dostali akcie.

"Je potěšující, že správní rada BCE pro tuto iniciativu sdílí naši vizi, a je nám ctí, že vedeme největší akvizici v korporátní historii Kanady," řekl viceprezident společnosti Teachers' Private Capital Jim Leech. Podnik slouží jako investiční součást fondu OTPP, který byl s podílem 6,8 procenta největším akcionářem BCE.

Fond byl významným akcionářem BCE od začátku 90. let. Vítězné konsorcium za jednu akcii zaplatí 42,75 CAD, zároveň ale převezme dluhy ve výši 16,9 miliardy CAD. Celková cena, kterou konsorcium za telekomunikační podnik zaplatí, je zhruba o 40 procent vyšší, než byla před oznámením, že je BCE na prodej.

Penzijní fond OTPP má ve správě asi 106 miliard kanadských dolarů, které investuje pro své členy. Mezi nimi je asi 167.000 učitelů v aktivní službě a kolem 104.000 učitelů v důchodu. Leech řekl, že po převzetí BCE bude hlavní sídlo telekomunikační společnosti nadále v Montrealu.

BCE má další potenciální zájemce, včetně investičních fondů Cerberus Capital Management a Pacific Century Group, anebo organizace Canada Pension Plan Investment Board, již podporuje fond soukromého kapitálu Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Vážný zájem měla druhá největší telekomunikační společnost v Kanadě Telus, ta ale z boje v úterý odstoupila.

BCE má více než 54.000 zaměstnanců a loni vykázala tržby 17,7 miliardy kanadských dolarů. Podnik má zhruba 18,2 milionu zákaznických přípojek, včetně 5,8 milionu uživatelů bezdrátových služeb, 8,64 milionu pevných linek, 1,94 milionu uživatelů internetu a 1,82 milionu uživatelů satelitní televize. Kromě toho drží podíl také v přední kanadské mediální společnosti CTVglobalmedia.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK