Ministr: Vinařská reforma EU bez šance na úspěch

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. července (zpravodaj ČTK) - Reforma vinařského sektoru, kterou před nedávnem představila Evropská komise, nemá v unii zřejmě šanci na úspěch. Za její uskutečnění se totiž v současnosti postavili jen dva státy - Španělsko a Itálie. Novinářům to v Bruselu na jednání ministrů zemědělství EU řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič a upozornil, že proti reformě jsou i Češi.

"Není to reforma, která by jakkoliv posunula celý sektor ke konkurenceschopnosti. Vyhovuje jen jižním státům," uvedl Gandalovič.

Postoj ministerstva zemědělství je stejný jako postoj českých vinařů. Nelíbí se jim především návrh Bruselu na zákaz doslazování vína. To je však v Česku již po staletí tradiční metoda, která pomáhá zlepšit kvalitu vína v případě nepříznivých klimatických podmínek. Čeští pěstitelé jsou nespokojeni i s dalšími body reformy.

Za nepříliš vydařený označují i návrh na změnu značení lahví s vínem. Zatímco nyní se v Česku označuje víno nevalné kvality jako stolní víno, podle návrhu Evropské komise by i na takových lahvích byly uvedeny odrůdy, z nichž bylo víno vyrobeno. To by mohlo vést k matení spotřebitele. Vinařům se nelíbí ani návrh komise na označování vín podle pravidel "geografického označování původu". Každé víno by tak teoreticky v Bruselu muselo požádat o registraci známky, jež by byla spojená s jeho původem.

Gandaloviče dnes do Bruselu přijeli podpořit i zástupci vinařského svazu a Agrární komory. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Jiřího Sedla by reforma znevýhodnila nejen české vinaře, ale vinaře v celé unii. "Chtějí nám zakázat doslazování, přitom některá vína ze Spojených států obsahují až třetinu vody," dodal Sedlo.

Jak Sedlo tak Gandalovič navíc upozorňují, že navrhovaná reforma neodstraňuje naprosto zásadní deformaci v evropském vinařském sektoru. Tou je příliv evropských dotací pro vinaře. Jejich podstatná část totiž končí na jihu Evropy. Tamní vinaři dotace využívají na destilaci přebytkových hroznů. Zhruba 800 milionů eur ročně tak EU vynaloží jen na nadúrodu jihoevropských vinařů, kteří přepočtu takto vydestilují asi 8000 olympijských bazénů vína na etanol.

Navrhovaná reforma však "nespravedlivé" rozdělení dotací zachovává. Jihoevropským vinařům by se totiž dostalo stejných částek, byť by směřovaly jinam. "Chceme, aby se prostředky EU rozdělovaly podle plochy vinic," uvedl Sedlo s tím, že taková procedura by byla nejspravedlivější.

Nad dalším osudem reformy ale nadále visí otazník. Dá se předpokládat, že Portugalcům se nepodaří získat souhlas členských států, přestože si naplánovali, že do konce roku uspějí. Daleko pravděpodobnější je, že současný návrh bude "zatracen" a celá diskuse o vinném sektoru začne znovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK