Prestižní platební karty nabízí řadu výhod

18.07.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Češi se domnívají, že jsou pro ně prestižní platební karty nedostupné. Tento a celá řada dalších zajímavých poznatků vyplývají z průzkumu společnosti MasterCard, jehož cílem bylo zjistit informace o používání prestižních platebních karet v České republice.

V Evropě představují prestižní platební karty 15 % všech vydaných karet, zatímco v České republice tvoří segment prestižních karet z celkového počtu pouze 2 %. Segment prestižních karet tak představuje pro tuzemské banky stále nevyužitou příležitost. Držitelé prestižních karet navíc kartou platí mnohem častěji a více než držitelé běžných karet. V České republice jsou zatím nabízeny pouze zlaté karty, ale lze očekávat, že se do konce roku objeví i karty platinové. „Mezi zajímavé výsledky průzkumu patří například skutečnost, že jednou prestižní kartou je v České republice realizován za rok dvojnásobný počet transakcí než kartou běžnou. Roční obrat je v Čechách  u prestižní karty 3krát větší než u karty standardní, přičemž v Evropě převyšuje obrat realizovaný těmito kartami obrat běžných karet pouze 1,5krát“ řekl Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.


Na co jsou prestižní karty používány


Obdobně jako u standardních platebních karet jsou i prestižní karty používány především k platbám za zboží či služby a k výběrům z bankomatů. U prestižních karet je však mnohem častější jejich využití k platbám v zahraničí (především k platbám u čerpacích stanic a k platbám za ubytování) a také k online nákupům letenek. Řada respondentů dále uvedla, že by své platební karty rádi používali také při platbě za zdravotnické služby. Prestižní karty jsou rovněž často využívány při cestách do zahraničí. Objem transakcí, které čeští držitelé premiových karet realizují v zahraniční, je ve srovnání se standardními platebními kartami pětinásobný.


Výhody prestižních karet


Mezi největšími výhodami prestižních karet bylo zmiňováno bezpečí a jistota v případě ztráty či odcizení karty. S prestižními kartami je totiž standardně spojen rozsáhlý bezpečnostní servis. Držitelé karet mají k dispozici nejen nepřetržitý zákaznický servis, kde mohou nahlásit ztrátu či odcizení platební karty, ale mohou zároveň zažádat o vystavení náhradní platební karty do 48 hodin. K nabízeným službám patří v případě potřeby také poskytnutí dodatečné hotovosti do 24 hodin. Jako další výhodu prestižních karet zmiňovali respondenti také finanční zvýhodnění, ať již v podobě vyšších týdenních limitů pro větší flexibilitu čerpání finančních prostředků či výhodnější směnný kurz bez poplatků u bezhotovostních plateb v zahraničí.


Důvody pro pořízení prestižní karty


Jako důvody pro pořízení prestižních karet zmiňovali respondenti kromě klasických vlastností platebních karet (možnost plateb a výběrů z bankomatů) také možnost čerpání bankovního úvěru až s 50 denním bezúročným obdobím, které je nabízeno například ke zlatým kreditním kartám MasterCard. Dalším impulsem pro pořízení prestižní karty je kvalitní cestovní pojištění a rozsáhlejší asistenční služby. Držitelé prestižních karet zároveň oceňují širokou akceptační sít v zahraničí a především prestiž, která je s tímto produktem spojena. „V zahraničí se cítím mnohem lépe, když platím zlatou kartou, například za ubytování v hotelu. Minule jsem dokonce dostal slevu, se kterou jsem vůbec nepočítal,“ uvedl jeden z oslovených držitelů prestižní karty.


Jak vypadá typický český držitel prestižní karty?


Průzkum se rovněž dotazoval držitelů i nedržitelů prestižních karet, jak si představují jejich typického držitele. Typický držitel prestižní karty je vnímán jako dobře oblečený, hodně pracující a úspěšný podnikatel, který velmi často cestuje. Někteří respondenti uváděli jako příklad typického držitele prestižní karty Karla Gotta. Přestože jsou držitelé prestižních karet vnímáni pozitivně, tak většina oslovených nedržitelů považuje prestižní kartu mylně jako nedosažitelnou. K získání zlaté karty nejsou přitom v současnosti podmínkou závratně vysoké příjmy. K posuzování klientů přistupují jednotlivé banky velmi individuálně a k získání zlaté karty mnohdy stačí čistý příjem okolo deseti tisíc korun.


Další závěry průzkumu


Průzkum potvrzuje, že držitelé prestižních karet jsou zvyklí používat platební karty častěji než držitelé běžných platebních karet. Držitelé prestižních platebních karet uváděli, že používají své karty (ať již karty prestižní či karty standardní) minimálně 2x – 3x týdně, někteří dokonce každý den. Pokud jde o emocionální vnímání prestižních platebních karet, tak byly nejčastěji srovnávány se značkami automobilů Volvo, BMW a Mercedes. Stejně jako tyto vozy jsou i prestižní karty symbolem bezpečí, jistoty a přepychu. Standardní platební karty byly přirovnávány k vozům Škoda Auto jako k symbolu spolehlivosti.

Z výzkumu společnosti MasterCard vzešla také ideální prestižní karta, kterou by si respondenti představovali. Taková karta by měla mít identifikační znaky jako například fotografii či otisk prstu, aby mohla zároveň sloužit k osobní identifikaci držitele. S používáním dané karty by měly být spojeny také nejrůznější slevy. Konkrétně byly zmiňovány 10% slevy v obchodních řetězcích (například Tesco a Globus), slevy na kulturní akce, do divadel a kin či slevy v salonech krásy.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti MasterCard

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ