Firma Augustus se soudí s Telefónikou o 300 milionů

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Firma Augustus se soudí s Telefónikou O2, nástupcem SPT Telecom, o 300 milionů korun. Píše to časopis Týden, který vyjde v pondělí. Augustus požaduje, aby jí Telefónica uhradila ušlý zisk, protože s ním v roce 1995 zrušila smlouvu na vydávání telefonních karet. Telefónica ve sporu již musela zaplatit 83 milionů Kč.

Ve firmě Augustus drží Telefónica 40 procent, zbývajících 60 procent mají Pavel Lintymer a jeho syn Richard.

Počátek sporu spadá do roku 1994, kdy tehdejší šéf SPT Telecom Jiří Makovec přiklepl monopol na distribuci telefonních karet právě firmě Augustus. Smlouvu podle Týdne Makovec uzavřel za podivných okolností. Dřívější směrnice Telecomu totiž údajně předpokládaly, že distributorů bude více. A Lintymer měl patřit mezi blízké přítele Makovce, píše Týden.

Obchod s firmou Augustus nakonec Makovce stál křeslo předsedy představenstva a poté i generálního ředitele SPT Telecom. Společnost následně smlouvu zrušila, což vyvolalo soudní při.

Augustus požaduje 183 milionů jako kompenzaci ušlého zisku za roky 1995 až 2001, zbylou sumu představují úroky. Rozhodnutí soudu ze srpna 2006 o tom, že Telefónica musí firmě Augustus zaplatit 83 milionů korun, se nelíbí ani jedné straně. Telefónica podala proti rozhodnutí stížnost, Augustus také protestoval, píše Týden. Rozhodnutí ohledně stížností má padnout letos.

Týden připomíná, že do začátku nového tisíciletí byl prodej telefonních karet výnosným byznysem. Ještě v roce 2000 se jich prodalo kolem čtyř milionů. Prudký propad z pozdějších let má na svědomí nástup mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK