OP Prostějov loni klesly tržby kvůli levné asijské konkurenci

31.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 31. července (ČTK) - Oděvnímu podniku (OP) Prostějov, největšímu českému výrobce konfekce, loni klesly tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb. Snížily se zhruba o 10,4 procenta na 3,14 miliardy korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti zveřejněné v Obchodním rejstříku. Vedení firmy pokles tržeb očekávalo, zapříčinil ho mimo jiné tlak levné pracovní síly v asijských zemích.

Obchodní náměstek společnosti Milivoj Žák už dříve ČTK řekl, že konkurence levné výroby v Číně a dalších zemí Asie se loni projevila naplno. Za další důvod poklesu tržeb označil posilující kurz koruny vůči dolaru a euru, který se OP jako proexportního podniku, jenž vyváží 69 produkce, výrazně dotýká. OP také musel také snížit výrobu v důsledku nedostatku kvalifikované pracovní síly.

Přes nepříznivý vývoj v tržbách loňské hospodaření OP skončilo ziskem. Podle výroční zprávy společnosti čistý zisk oděvní firmy dosáhl 25,6 milionu korun, což je o 8,7 milionu korun více než v roce předchozím. OP měl ke konci loňského roku celková aktiva 3,23 miliardy korun, jeho vlastní kapitál přestavoval 1,27 miliardy korun a cizí zdroje 1,96 miliardy korun. V roce předchozím cizí zdroje firmy dosahovaly 1,99 miliardy korun.

Společnost OP se zabývá především výrobou pánské a dámské konfekce, které produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Do jejího výrobního portfolia patří pláště, obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty a oblečení pro volný čas. V rámci EU je firma z Prostějova na 98. místě mezi výrobními podniky z oboru, v Česku mu dlouhodobě patří první příčka. Ke konci loňského roku OP zaměstnával 4574 lidí, což je o 482 méně než v roce 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK