Chebský masokombinát ukončil výrobu, 160 lidí bez práce

03.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cheb 3. srpna (ČTK) - Společnost Chebský masokombinát, na kterou v pondělí Krajský soud v Plzni vyhlásil konkurz, dnes ukončila výrobu. O práci přišlo zhruba 160 lidí. Od zaměstnavatele mají přislíbeno odstupné ve výši tří měsíčních platů. Zájmem nyní bude co nejdříve areál jatek prodat a uspokojit závazky vůči věřitelům, které se pohybují kolem 100 milionů korun. ČTK o tom informoval správce konkurzní podstaty masokombinátu Vladimír Nechutný.

Konkurzní správce a zástupci majitele masokombinátu, jenž patří do skupiny ZŘUD, se dnes setkali se zaměstnanci. Snažili se jim vysvětlit situaci a seznámit je s dalším postupem. Na schůzku, které se zúčastnilo kolem stovky zaměstnanců, přišli i zástupci úřadu práce. "Jaká je situace, jsem všem řekl na rovinu. Nemá cenu si něco nalhávat, masokombinát končí. Jednání se obešlo bez emocí. Snažíme se teď lidem vyjít co nejvíce vstříc a pomoci jim ve vzniklé situaci," konstatoval konkurzní správce.

Chebský masokombinát byl v současnosti největším zaměstnavatelem v Chebu. Pro tolik lidí není přímo ve městě dostatečná nabídka míst. Přesto ale není situace zcela beznadějná, uvedla mluvčí úřadu práce Marie Sýsová. Úřad dostal už během tohoto týdne nabídky tří větších firem, které hledají zaměstnance. Z regionu je ale pouze jedna. "Ozval se výrobce elektronických součástek Wieland Eletric ze Sokolova, firma Abydos zabývající se úpravami a zušlechťováním kovů z Hazlova na Chebsku a Masokombinát Plzeň," řekla Sýsová.

Vyučeným řezníkům tak patrně může nabídnout uplatnění v oboru jen plzeňský masokombinát. Ostatní dvě firmy hledají především lidi jakýchkoliv profesí pro montážní výrobu, uvedla Sýsová. "Byli to pouze první kontakty bez bližší specifikace počtu volných míst. Také mi ještě přesně nevíme, jaká je vlastně kvalifikační struktura zaměstnanců v Chebském masokombinátu. Ale třeba pro vyučené řezníky tady máme hned několik nabídek z Dánska. A znalost jazyka není podmínkou," uvedla.

Řada lidí z končícího masokombinátu ještě dnes přistoupila na ukončení pracovního poměru dohodou. Další uvedli, že si to ještě o víkendu promyslí. Ale nejspíše se rozhodnou stejně. I přes fakt, že mají lidé slíbeno odstupné, mohou se přihlásit na úřadu práce a mají nárok na podporu. Kolik jich této možnosti využije, není prozatím jasné, poznamenala Sýsová. Domnívá se, že by to mohla být spíše menší část. "Jen předběžně odhaduji, že by se to mohlo týkat zhruba dvou desítek lidí," dodala.

O konci Chebského masokombinátu rozhodly vysoká zadluženost, nedostatek zvířat v regionu a hlavně peníze, které chyběly na jejich nákup. O vyhlášení konkurzu požádali sami vlastníci masokombinátu s tím, že má více věřitelů a není schopen plnit své splatné závazky. Tato velká zpracovatelská kapacita v regionu, kde není dost vstupní suroviny, může za současné situace na trhu jenom těžko efektivně fungovat, poznamenal Nechutný.

Většina ze zemědělských odborníků, které ČTK oslovila, nebyla konkurzem překvapena a uváděli, že to čekali. Velké zemědělské firmy, například Mavex Cheb nebo Agrokombinát Dolní Žandov, už s masokombinátem v posledních týdnech neobchodovaly. Například Mavex začal vyvážet vepřové do Německa. Agrokombinát Dolní Žandov zastavil dodávky zvířat do Chebu asi před půl rokem. Ani jedna z těchto firem u masokombinátu pohledávky nemá.

Po zániku Chebského masokombinátu zůstávají v Karlovarském kraji už pouze dva významnější zpracovatelé masa - Prima Karlovy Vary a Josef Pelant Žalmanov. Obě firmy působí na Karlovarsku a patří spíše ke středně velkým producentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK