Drogeriím Rossmann loni v ČR vzrostla ztráta na 86,3 milionu

14.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Drogistické obchody Rossmann loni v Česku zvýšily ztrátu na 86,3 milionu Kč z 2,6 milionu v roce 2005. Společnost Rossmann je prodělečná již několik roků po sobě, přičemž její kumulovaná ztráta loni dosáhla 484,6 milionu Kč a vlastní kapitál firmy se dostal do mínusu 111 milionů Kč. Vedení společnosti Rossmann přiznalo, že bez finanční podpory mateřské firmy Rossmann Central Europe (RCE) se na českém trhu se zhruba stovkou svých drogistických prodejen dlouhodobě jen obtížně udrží. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy Rossmann, která byla zveřejněna ve Sbírce listin.

Cizí zdroje společnosti Rossmann v závěru loňského roku činily celkem 1,08 miliardy Kč, z toho bezmála polovina připadla na bankovní úvěry a výpomoci. Závazky z obchodních vztahů obnášely 312,7 milionu Kč. Vedení sítě drogerií Rossmann v loňské výroční zprávě upozornilo, že firma stále vykazuje významné provozní ztráty a není schopna uhradit všechny splátky půjček a úvěrů. Závazky společnosti Rossmann po splatnosti na konci roku 2006 činily takřka 169 milionů Kč.

"Společnosti vznikají významné závazky po splatnosti. Tyto skutečnosti vyvolávají podstatné pochybnosti o schopnosti společnosti pokračovat v činnosti v dohledné budoucnosti," stojí ve výroční zprávě. Mateřská RCE proto české pobočce letos v únoru přislíbila finanční injekci, díky které by měla být společnost Rossmann schopna splácet své dluhy a pokračovat v další činnosti na tuzemském trhu. O výši podpory ze strany RCE se ve výroční zprávě nepíše. RCE je společným podnikem hongkongské společnosti A.S.Watson Group a německé obchodní skupiny Rossmann.

V roce 2005 snížila společnost Rossmann svoji ztrátu v ČR z 92,2 milionu Kč v roce 2004 na 2,6 milionu Kč a vedení firmy tehdy předpokládalo, že v roce 2006 již firma vytvoří zisk. Ztrátu ale nakonec zvýšila. Tržby společnosti Rossmann nicméně loni v Česku vzrostly na dvě miliardy korun z 1,9 miliardy Kč v roce 2005. Firma Rossmann loni v ČR zvýšila počet svých prodejen na 105 z 95 na konci roku 2005. Letos Rossmann plánuje otevřít pět nových drogerií.

Konkurenční společnosti dm-drogerie markt, která v ČR provozuje více než stovku stejnojmenných drogerií, v hospodářském roce 2006 vzrostl čistý zisk na 43,6 milionu Kč ze 14,3 milionu Kč v roce 2005. Hospodářský rok dm-drogerie markt začíná v říjnu a končí následující rok v září. Dm-drogeriím loni v ČR výrazně vzrostly i tržby, a to na 2,136 miliardy z 1,729 miliardy Kč v roce 2005. Společnost na konci loňského září v Česku provozovala 116 prodejen.

Na tuzemském trhu zřejmě ještě více přitvrdí konkurenční boj drogistických řetězců. Německý diskontní řetězec Schlecker, který se v lednu stal majitelem 130 drogerií Droxi, totiž ve své obchodní strategii sází na diskontní ceny drogistického zboží. Firma Droxi předloni vykázala v Česku zisk téměř 60 milionů při tržbách 1,6 miliardy Kč.

Letos v lednu se odehrála i druhá velká fúze na tuzemském drogistickém trhu. Česká společnost p.k. Solvent, která stojí za největším drogistickým řetězcem Teta, koupila předního tuzemského distributora drogistického zboží Mistr Distribuce. Ten spolupracuje s několika desítkami nezávislých prodejen TOP drogerie a byl dceřinou společností kladenské logistické firmy ESA.

Síť specializovaných obchodů Teta měla na konci roku 2005 v Česku 516 prodejen a její předloňský obrat činil 3,6 miliardy Kč. Loni počet drogerií zařazených do řetězce Teta vzrostl na více než 560 a podle dřívějších informací majitelů by se měl díky fúzi s firmou Mistr Distribuce ještě zvýšit.

Obliba specializovaných drogerií v Česku roste. Podle loňského průzkumu Incoma Research a GfK Praha samoobslužné specializované drogerii dává při nákupu drogistického zboží a kosmetiky přednost již 35 procent českých spotřebitelů. S malým odstupem následují hypermarkety s 31 procenty, na dalších místech je malá samoobsluha s 12 procenty, diskontní prodejna s osmi procenty a supermarket se sedmi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK