Xavian Basso - hodně muziky za málo peněz

16.08.2007 | , www.audiality.cz
STYL/elektronika


Basso je nejnovějším přírůstkem do rodiny česko/italské značky Xavian, která si získala za několik posledních velmi slušné renomé mezi audiofily, ale také mezi těmi, kdož hledají především vynikající poměr ceny ku výkonu. Pojďme se podívat jak si Basso vedlo... 

Xavian Basso se svou cenou míří především jak partner k regálovým reproduktorům okolo 20 tisíc korun či jako doplněk domácího kina. V portfoliu firmy je společníkem pro reproduktory Xavian Mia II či zbrusu nové XN125 Evoluzione, které jsou náhradou za velmi úspěšný model XN125II. Konstrukce tohoto "subíku" je dvoukomorová, kde menší z obou komor slouží jako pasivní objem pro dva subbasové reproduktory zapojené na principu push & pull. Rozměry reproduktorů jsou 2x263mm (Peerless) a jejich dodavatelem je skandinávský Scan-Speak.

Co každého čerstvého majitele tohoto upoutá na první "pozdvih" je značná váha (25kg) tohoto jinak kompaktního subwooferu. Srdce každého hi-fisty zaplesá, neboť stále přežívá "pravidlo", co je těžší, to také lépe hraje. Samotné provedení je na velmi vysoké úrovni a na samotnou ozvučnici o rozměrech 360 x 320 x 400 mm je radost prostě jen tak poklepat a opět zjistit, že 22mm MDF desky prostě nelžou, stejně tak jako zralý meloun na tureckém tržišti.

Krom opravdu tuhé podýhované ozvučnice, která vypadá opravdu luxusně je zde také zesilovač s toroidním transformátorem, který se stará o to správné rozpohybování basů. Jeho výkon 2x125 wattů ve třídě AB  a samozřejmostí je ochrana proti limitaci a přehřátí. Zesilovač je tedy shodný s mnohem dražším modelem Xavian Cuore, což dává tušit značný potenciál. Na subwooferu najdeme potenciometry pro nastavení úrovně basů a frekvenčního filtru, který lze nastavit od 50 do 90Hz v závislosti na použitých satelitních reproduktorech. Možné je rovněž plynule přeladit fázi 0-180°, což může v některých specifických případech zvuku značně pomoci. Frekvenční rozsah Bassa je 35-90Hz, což v případě spodní hranice není mnoho, ale je nutné vzpomenout na uzavřenou ozvučnici bez bassreflexu a velikost tohoto kompaktního "subíku".

Konektivita tohoto "entry-level" subwooferu rovněž nezaostává za mnohem dražšími kolegy. Najdeme zde 2xRCA konektory pro nízko-úrovňový vstup a výstup (by-pass), ale nechybí zde ani 2x4 terminály pro nízko-úrovňový vstup a výstup. Dálkové ovládání však budeme hledat marně, což ovšem není zásadní chybou, protože dle koncepce celého subwooferu je jasné, že prim hraje především provedení a kvalita reprodukce v těsné závislosti na konečné ceně.  Poslední věcí která stojí za zmínku, jsou kvalitní šroubovací hroty, které by neudělaly ostudu ani trojnásobně drahým kolegům.

Jak už bylo řečeno v úvodu, tak Xavian Basso je primárně určen jako doplněk pro malé regálové reproduktory, které nejsou schopny podat nejnižší spodní pásmo jako drahé sloupové modely. Záměrně říkám drahé, neboť většinou platí, že regálový model stejné řady stojí polovinu ceny modelu sloupového. To je způsobeno především větším počtem reproduktorových měničů potažmo pásem a větší ozvučnicí, což se samozřejmě zákonitě musí promítnou do ceny.

Pro potřeby testu jsem využil regálových reproduktorů Xavian XN125II a zesilovače NAD C352 a přehrávače C542, což jsou cenově i výkonově odpovídající komponenty pro tyto reproduktory. Jako kabeláž posloužily kabely Xsymphony, konkrétně se jednalo o 2x Xstream 1000 (1m) pro subwoofer a 1x Xstream Pearl (0.5m) signálový mezi zesilovačem a cd přehrávačem. K regálovým modelům Xavian XN125II vedly kabely Kimper Kable 8PR o délce 2x2m v zapojení bi-wire.

Clipboard03_22.jpg

A jak to celé hraje? Jedním slovem je subwoofer jedním velkým překvapením a pro malé regály XN125II je spásou, neboť k nim padne svým zvukovým charakterem jako ulitý. Po delším laborování s frekvenčním filtrem (cca 65Hz) a úrovní basů (v závislosti na velikosti místnosti a tlumení) jsem našel to pravé nastavení a mohl se s chutí pustit do poslouchání. To co malým regálů chybí to dodá Basso v plné parádě a vytvoří s malými kolegy naprosto přesvědčivou hudební scénu za kterou by nemusely stydět ani dvojnásobně drahé soustavy. Prostor vytvořený touto kombinací za podpory NADů je vynikající bez nějakého přehánění a zbytečných superlativů. Kontrolované "neuječené" výšky spolu s pěknými středy a hutnými přesnými basy, to je kombinace při které jsem zapomínal na primární účel tohoto posezení, což byl v našem případě test a nechával se unášet hudebností této kombinace.

Bohužel není možné do recenzí psát samé superlativy, a tak i já přidám své poznatky z testu ve srovnaní s dalšími subwoofery. Ve srovnání se zapůjčeným subwooferem Velodyne SPL-800R je Basso o malinko měkčí a subjektivně pomalejší. Rozdíly mezi oběma přístroji jsou po zvukové stránce tak minimální, že nevidím žádný důvod jak opodstatnit více než dvojnásobnou cenu modelu Velodyne SPL-800R. Díky uzavřené ozvučnici jsou basy při reprodukci ve stereu pevné, čitelné a neurazí v žádném žánru od jazzu po metal a při správném nastavení přítomnost subwooferu vůbec nevnímáte. Použití Bassa pro domácí kino vidím asi jako jediný eventuální problém, kdy subwoofery s otevřenou ozvučnicí mohou poskytnout  sugestivnější zážitek ala Cinestar díky rozmáchlejším basům ale zdaleka ne tak přesný projev.

Výsledkem celého testu tedy je, že pokud poptáváte výrazně vyšší kvalitu reprodukce, než poskytuje Xavian Basso, pak budete muset šáhnout do peněženky podstatně hlouběji, a to na dvoj až trojnásobnou cenu.  Roberto Barleta nezklamal a vytvořil cenově dostupný subwoofer, který opravdu stojí za hřích a nebo minimálně za poslech v kombinaci s dobrými regálovými reproduktory. Cena Xavian Basso se pohybuje kolem 16 tisíc korun i s daní.

 

Autor článku