Wall St. se vzchopil díky technologiím a těžařům

30.08.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu stouply a index Nasdaq si dokonce připsal nejlepší denní vzestup za více než rok, když investoři nakupovali...

...zlevněné technologické tituly, zatímco energetický sektor těžil ze skoku cen ropy.

Prezident centrální banky (Fed) Ben Bernanke napsal, že Fed je "připraven jednat podle potřeby", aby zajistil, že potíže na kreditním trhu neovlivní negativně ekonomiku.

To posílilo spekulace trhu, že přijde toužebně očekávané snížení úrokových sazeb.

Nasdaq i širší index S&P 500 vyskočily o více než 2 procenta. Pozitivní tón udal Apple , jenž vystřelil o 5,7 procenta díky rozruchu doprovázejícímu očekávané spuštění nových iPodů.

Akcie energetických firem jako Exxon Mobil vzrostly s tím, jak ceny americké ropy vylétly na 73,53 dolaru za barel po zprávě o prudkém poklesu zásob černého zlata a benzinu ve Spojených státech. Exxon přidal 2,7 procenta.

"Kdykoli Fed řekne, že monitoruje situaci, přináší to uklidnění díky názoru, že se kloní ke snížení sazeb," řekl Bennett Gaeger, provozní ředitel firmy Stifel Nicolaus.

Index blue chips Dow Jones vyskočil o 1,90 procenta na 13.289,29 bodu, širší index Standard & Poor's 500 vylétl o 2,19 procenta na 1463,76 bodu. Index Nasdaq Composite vystřelil o 2,50 procenta na 2563,16 bodu, což představuje nejlepší denní výsledek od 29.června 2006.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK