VERZE 2-FAKTOGRAFIE-Komentáře guvernéra Tůmy po jednání bankovní rady

30.08.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další citáty)...

...

Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z tiskové konference po měnovém jednání bankovní rady.

Rada se ve čtvrtek rozhodla zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů.

K DEBATĚ O SAZBÁCH

"Bylo to předmětem debaty i minule a byl to jeden z argumentů, proč jsme nešli o 0,5 procenta, byť jsme měli pocit, že fundamentálně zřejmě bychom důvody našli. Byl to jeden z argumentů, proč rozložit to zvyšování do několika kroků."

"Podle mého názoru to nebylo až zas tak velké překvapení... Já se přiznám, že mi není úplně jasné, na co že bychom to měli čekat... Náš zásadní náhled na vývoj české ekonomiky se nezměnil."

"Proti minulému měsíci se možná některé nejistoty zvýraznily, budoucí obrázek se z pohledu někoho možná trochu rozostřil, ale to ještě neznamená, že bychom měli pochybnosti o tom momentálním směřování."

"Nezměnil se náš náhled na domácí vývoj, máme za to, že to rozhodnutí je konzistentní s prognózou, je konzistentní s tím, co jsme říkali minule, že ta prognóza je doprovázena nárůstem úrokových sazeb."

"Vždy je otevřená otázka, jak přesné má být to časování."

"Kdybychom nezvýšili, tak by se možná ti, co měli názor, že zvýšíme, možná podivovali, na co čekáme."

"Nejde o to, že teď by tu byla nějaká zásadní nová informace, která by nás vedla k okamžitému rozhodnutí nebo panickému rozhodnutí."

K DOMÁCÍ EKONOMICE

"Když se podíváme na českou ekonomiku, ať se podíváte kamkoli, tak to jednoznačně svědčí o velmi robustním ekonomickém růstu, podle našich odhadů se nacházíme nad potenciálem, inflace směřuje směrem nahoru."

"Prognózu, kterou jsme publikovali, nadále považujeme za relevantní."

"Není tady... ten či onen nový údaj, který by nás nějakým zásadním způsobem ovlivnil."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK