FAKTOGRAFIE-Komentáře viceguvernéra Niedermayera pro Reuters

14.09.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře viceguvernéra České národní banky (ČNB) Luďka Niedermayera pro Reuters: ...

...

K VÝHLEDU SAZEB ČNB

"Aktuální prognóza předpokládá podstatné zvýšení sazeb. To, že nyní existují rizika ve směru dolů, podle mne neznamená změnu v pohledu na směr vývoje úrokových sazeb proti tomu, jak jej očekávala prognóza."

"Adekvátní růst úrokových sazeb je však nižší, než by platilo v případě, že by byla naplněna východiska prognózy."

"Je možné, ale není jisté, že jsme nyní dosáhli úrovně sazeb, kde je budeme moci nějakou dobu ponechat beze změny."

"Nejistoty se týkají jak domácího vývoje, tak i vnějšího vývoje. Ten nepovažuji po nedávných turbulencích ještě za stabilizovaný."

"Otázka, zda není vhodnější 'nechat sednout prach' a počkat se zvýšením sazeb, byla diskutována i na minulém jednání a nakonec se většina členů bankovní rady přiklonila k tomu, že potřeba zvýšení sazeb je i tak zřejmá."

"Jak dopadne další jednání pochopitelně nevím, ale naše minulé rozhodnutí mimo jiné reflektovalo, že okamžik poměrně značného nárůstu inflace, tedy leden 2008, je velmi blízko. A vývoj na trhu práce spíše vede k obezřetnosti."

K VÝVOJI INFLACE

"Nové údaje doposud nenaznačují, že by docházelo k obratu ve vývoji ekonomiky ve směru ke zpomalení jejího růstu. Cenové indikátory však nyní vysílají rozdílné signály."

"Vedle poměrně vysokých nákladových indexů stojí CPI, která neukazuje známky zrychlení, a korigovaná inflace, která dokonce výrazně poklesla."

"Přikláním se však k tomu, aby pokles korigované inflace nebyl přeceňován. Většina alternativních indikátorů, jako je medián růstu cen či propočty na původním CPI koši, ukazuje rychlejší růst cen, a tak nelze vyloučit, že vývoj korigované inflace souvisí s dočasnými či technickými vlivy."

"Nicméně obezřetnost je třeba zachovávat nejen ve směru možného vyššího růstu cen. Například rychlé posílení kursu pochopitelně ovlivňuje pohled na budoucí cenový vývoj."

"Specifickým faktorem je vývoj na světových finančních trzích. Nepochybně to je obecně rizikový faktor směrem dolů, ale kvantifikovat ho pro naši ekonomiku není nyní možné."

"Větší dopad než zpomalení americké ekonomiky by měly větší než nyní patrné problémy ve světovém finančním sektoru a zejména obrat důvěry evropských domácností v ekonomický vývoj, který by mířil do poklesu poptávky v Evropě."

KE KORUNĚ A JEJÍMU DOPADU NA SAZBY ČNB

"Je nepochybné, že silnější kurs snižuje růst sazeb v porovnání s aktuální prognózou. Ve stejném směru jde navíc i možnost pomalejšího než před několika měsíci očekávaného růstu sazeb v eurozóně."

"Není mi zcela jasné, jak současný kursový vývoj interpretovat. Šlo-li zejména o uzavření krátkých pozic, mělo by postupné posilování ustat a poté by se opět mohly prosadit faktory, které nejsou ve směru silnějšího kursu, jako je záporný úrokový diferenciál a deficitní výnosová bilance."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK