Souhrn 26. 9. na světových trzích

27.09.2007 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy ve středu posilovaly   Americké akciové trhy ve středu posilovaly a hlavní akciové indexy zaznamenaly slušné zisky. Impulsem k většímu nakupování akcií přišlo z podnikové sféry. Největší americká automobilka...

a ... General Motors Corp. se včera dohodla se zaměstnanci o ukončení stávky poté, co představitelé obou stran souhlasili s podmínkami nové 4-roční smlouvy. Ta položila základy nového způsobu financování zdravotně-penzijních fondů, v důsledku čehož společnost ušetří na těchto nákladech přibližně 50 mld. USD v nejbližších letech. Akcie GM na tuto zprávu reagovaly nárůstem o 9.5%. Finanční sektor s nadšením přijal zprávu o tom, že investor Warren Buffett hodlá koupit podíl v investiční bance Bear Stearns. Podle nepotvrzených zpráv společnost hodlá prodat 20%ní podíl. Pro investory je to důkaz v důvěru ve finanční tituly. Akcie BSC se v této souvislosti včera posílily o 7.67%.

 

Index Dow Jones nakonec posílil o 0.72% na hodnotu 13878.15 bodů. S&P index se zvýšil o 0.54% a uzavíral na úrovni 1525.42 bodů. Zisk zaznamenal i technologický Nasdaq, když přidal 0.58% na 2699.03 bodů. Cena ropy posílila, když uzavírala o 0.97% výše na úrovni 80.30 USD za barel.

 

Zpráva ministerstva obchodu uvedla, že objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za srpen zaznamenaly největší pokles od ledna 2007, který může naznačovat slabý růst průmyslové produkce. Poté, co v červenci zaznamenaly nárůst o 6.1%, v srpnu se neočekávaně propadly o 4.9%, přičemž průměrné odhady analytiků očekávaly pokles objednávek okolo 3.1%. Na poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby se v srpnu podílelo snížení zakázek na dopravní zboží, přesněji hlavně na komerční letadla (- 41%) a zčásti i na automobily. Klesly však také zakázky na strojírenské zboží, základní kovy, elektronické/komunikační zboží a elektrické spotřebiče. Naopak pokračoval silný růst zakázek na zboží pro vojenské účely, které vzrostly o 43.2%.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE