FAKTOGRAFIE-Komentáře guvernéra Tůmy po jednání bankovní rady

27.09.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z tiskové konference po měnovém jednání bankovní rady. ...

...

Rada ve čtvrtek rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny.

K RIZIKŮM PROGNÓZY

"Celkově ta rizika jsou spíše proinflační, podíváme-li se na celkovou inflaci, a u té měnověpolitické je tomu naopak."

"My cílujeme celkovou inflaci, takže pro nás je relevantní celková inflace. Ty primární dopady například nepřímých daní takzvaně výjimkujeme, na to měnová politika nereaguje, nicméně snažíme se reagovat na možné dopady do očekávání..., to znamená sekundární vlivy, a to už patří k věcem, které nejsou úplně triviální a na co není jednoznačná odpověď, protože není žádné pravidlo, že kterákoli změna nepřímých daní bude mít takový a takový dopad do očekávání."

"Pokud bychom vyhodnotili, že třeba ty sekundární dopady nebudou příliš významné, pak ano, jestliže postavíme těch několik kdyby, tak by to teoreticky mohlo vést k tomu, že například ta trajektorie úrokových sazeb by v příští prognóze mohla být o něco nižší, než byla v té minulé."

K TURBULENCÍM VE SVĚTĚ

"Je velký otazník, dneska nikdo neumí říct, jak velký dopad bude mít nejistota na světových trzích."

K INFLACI

"My se domníváme, že ta nižší inflace ve srovnání s očekáváním byla do jisté míry způsobena metodickými změnami, které prováděl statistický úřad. A domníváme se, že by se docela dobře mohlo stát, že tam dojde k určité korekci během podzimu, takže jsem hodně zvědavý na nejbližší číslo za inflaci..., kde už by se ta korekce mohla projevit, pokud je ta hypotéza správná, pochopitelně... odhad, kvantifikace toho vlivu... z naší strany je to určitá hypotéza, že se domníváme, že by tam mohlo dojít k určité korekci v řádu několika desetin procentního bodu... v řádu nějaké desetinky."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK