Japonsko zahájilo privatizaci pošt,vzniká největší banka na světě

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonsko začalo s privatizací svého poštovního systému, v jejímž rámci má vzniknout největší komerční banka na světě. Tento krok má posílit konkurenci v bankovním sektoru země.

Podle desetiletého privatizačního plánu má být japonská pošta nejprve rozdělena do čtyř samostatných skupin - pojišťovací společnost, spořitelna, zasilatelská společnost a poštovní úřad. Firmy bude nejprve spravovat státní holdingová společnost. Do roku 2017 se všechny firmy mají stát samostatné a s jejich akciemi se bude obchodovat na burze.

Společnost Japan Post spravuje více než 400 milionů účtů a po celé zemi má 24.500 úřadů. Její majetek činí 349,82 bilionu jenů, tedy 3,05 bilionu dolarů. Bankovní společnost se tak stane největší komerční bankou na světě a odsune na druhou pozici americkou Citigroup, jejíž majetek činí 2,22 bilionu dolarů.

Změny poštovního systému prosadil v roce 2005 tehdejší premiér Džuničiró Koizumi, který byl dříve ministrem telekomunikací a pošt. Prosazení změn však nebylo snadné a kritici reformy varovali, že by privatizace mohla omezit služby, zvláště pro miliony Japonců žijících na venkově, pro které je poštovní úřad jedinou bankou.

Propagátoři reformy však doufají, že tento krok přiměje Japonce, kteří si dlouhodobě šetří své peníze v bance a získávají za ně nízké úroky, aby obrátili svůj zájem na výhodnější investice, jako jsou akcie. Reforma by také měla podpořit konkurenci, která doufá, že jí přinese nové klienty, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK