MfD: Zhruba pět procent žadatelů o půjčku uvádí nepravdivé údaje

03.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Zhruba pět procent ze všech žadatelů o úvěr pozměňuje, či rovnou falšuje údaje. Takové jednání je přitom trestným činem, za nějž hrozí pokuta nebo i několik let vězení. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Jako první z firem nabízejících úvěry zveřejnila průměrný počet odmítnutých žádostí z důvodů uvedení nepravdivých údajů společnost Profireal. Podle zpracované analýzy musí firma odmítnout kvůli pokusům o podvod přibližně pět procent žadatelů. Ostatní finanční instituce na tom budou podle šéfa produktového oddělení firmy Davida Prachaře podobně. Společnosti však o tom, kolik falešných žádostí o úvěr zachytí, nechtějí hovořit.

Podle Hynka Filipa, spolumajitele firmy Sampa Invest, která se specializuje na vymáhaní pohledávek, lidé nejčastěji falšují potvrzení zaměstnavatele o výši příjmů, zaměňují čistý a hrubý příjem, nebo lžou v čestných prohlášeních o příjmech manželů.

Uvedením nesprávných údajů o svém příjmu nebo počtu jinde splácených půjček se mohou lidé snadno dostat do problémů. Pokud totiž úvěr získají, s velkou pravděpodobností přestanou po čase na splácení stačit.

Podle některých průzkumů se každý měsíc s placením půjček potýká až čtvrtina domácností, a vypovídá o tom také zvyšující se počet exekucí. Loni jich bylo přes tři sta tisíc, což je o 14 procent více než předloni, čísla za letošek ještě nejsou k dispozici, napsala MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK