Slovenské elektrárny zvažují úvěr 900 milionů eur

04.10.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovenské elektrárny (SE) ovládané italskou firmou Enel zvažují půjčku v objemu 900 milionů eur na financování dostavby jaderné elektrárny, ...

...uvedl ve čtvrtek člen vedení firmy.

SE vyčlenily 1,8 miliardy eur na dokončení třetího a čtvrtého bloku v elektrárně Mochovce.

"Poměr vnějších a vnitřních zdrojů, jenž bude 22.října probírán v Bruselu, by měl být půl na půl," řekl Jozef Zlatňanský, šéf jaderného dozoru SE, na konferenci o atomové energii.

"Část bude pocházet z hotovosti SE, vezmeme si také úvěr," dodal Zlatňanský bez dalších podrobností.

Elektrárenská společnost v březnu uvedla, že 40 procent z celkových nákladů, tehdy vyčíslených na 1,4 miliardy eur, pokryjí SE z vlastních zdrojů a 60 procent připadne na úvěry.

Slovenské elektrárny rovněž uvedly, že vyhodnocují všechny možnosti vnějšího financování projektu, druhého největšího v Evropě po reaktoru ve finském Olkiluoto za 3 miliardy eur, včetně úvěrů a emisí eurobondů.

Enel, jenž loni za 840 milionů eur koupil 66procentní podíl v SE, chce dokončit dva bloky, každý o výkonu 440 megawattů, do roku 2013.

SE plánují v příštích letech investovat do jaderných aktiv celkem 72 miliard slovenských korun včetně modernizace starších bloků v Mochovcích a Jaslovských Bohunicích.

Společnost již do dvou nedokončených bloků v Mochovcích investovala 278 milionů korun, než se práce v roce 1994 zastavily. SE zde plánují zahájit stavbu do konce letošního roku.

Kabinet Roberta Fica, jenž drží zbylých 34 procent SE, je silným zastáncem jaderné energie. Vláda zvažuje také vybudování dvou 600megawattových bloků v Jaslovských Bohunicích do roku 2025 a nové elektrárny o výkonu 1200 megawattů na východě země. Projekty by měly stát celkem 6,5 miliardy eur.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK