Aero uzavřela s Latécoere Toulouse obchod za miliardu Kč

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Firma Aero Vodochody, největší český výrobce letecké techniky, uzavřela s francouzskou firmou Latécoere Toulouse pětiletou smlouvu na exkluzivní dodávky závěsů a vnitřní konstrukce dveří pro dopravní proudové letouny Embraer 170 a Embraer 190. Hodnota zakázky je asi miliarda korun. V pondělním vydání to uvedl týdeník Euro.

V letech 2008 až 2012 by měla Aero vyrobit pro Latécoere až 800 podsestav dveří. Nový výrobní program vytvoří asi 150 pracovních míst v Aeru a v dceřiné společnosti Technometra Radotín, která bude pro embraery zajišťovat výrobu dílů.

Spolupráce s Latécoere umožní Aeru modernizovat strojové vybavení za více než 100 milionů korun. Celkové investice do obnovy a nákupu technologií včetně vybudování vlastní kompozitové výroby přesáhnou letos a v příštím roce půl miliardy korun. Latécoere již v Česku spolupracuje s firmou Letov letecká výroba.

Aero letos díky novým zakázkám a zefektivnění výroby očekává zisk přes 200 milionů korun. Narostly dodávky většiny komponentů pro vrtulník S-76C americké společnosti Sikorski, nový je kontrakt s italskou Alenia Aeronautica na dodávku dílů pro vojenský dopravní letoun C-27J Spartan. Aero k tomu ještě letos dodá české armádě čtyři cvičná letadla L-159T1 přestavěná z jednomístných bitevníků L-159A.

Sto procent akcií firmy Aero Vodochody koupila na začátku roku od státu investiční skupina Penta za 2,91 miliardy korun. Loni Aero hospodařilo se ztrátou 950 milionů korun a o rok dříve se ztrátou 1,38 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK